Dünya Felaket böyle görüntülendi! Saatte 240 km hızla vurdu...

Felaket böyle görüntülendi! Saatte 240 km hızla vurdu...

01.09.2021 - 12:21 | Son Güncellenme:

NASA astronotları, geçen hafta sonu karaya çıkmadan önce Meksika Körfezi üzerinde bekleyen Ida Kasırgası'nın görüntülerini yayınladı. Mississippi ve Louisiana'yı kasıp kavuran fırtınanın ardından yaklaşık bir milyon ABD'li elektriksiz kaldı. Ida Kasırgası, bin 800 can kaybına ve 125 milyar dolarlık hasara neden olan Katrina Kasırgası'ndan tam 16 yıl sonra ülkeyi vurdu.

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

Kuzey Amerika üzerinde tehditkar bir şekilde duran Ida Kasırgası'nın uzaydan gelen bu korkunç görüntüleri, fırtına elektrik hatlarını parçalamadan, binaların çatılarını uçurmadan ve tüm vahşiliğini Louisiana'ya doğru salarken en az beş kişinin ölümüne neden olmadan birkaç saat önce çekildi.

Haberin Devamı

Fotoğraflar, 4. Kategori kasırganın Pazar günkü sert etkisinden önce Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotlar tarafından çekildi.

EN ŞİDDETLİ BEŞİNCİ KASIRGA

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

Ida'nın saatte 150 mil yani 230 kilometreye ulaşan rüzgar hızı, onu 1935 İşçi Bayramı fırtınası, 1969'da Camille, 1992'de Andrew ve 2018'de Michael'ın ardından ABD anakarasını vuran beşinci en güçlü kasırga haline getiriyor.

Pazar günü bölgeyi kasırga vurduktan sonra güney Mississippi ve Louisiana'da yaklaşık bir milyon insan elektriksiz kaldı. Kasırga, New Orleans'ın tamamını elektriksiz bıraktı ve Mississippi Nehri'nin akışını tersine çevirdi.

"GÜVENDE KALIN"

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

ISS astronotu Megan McArthur, şaşırtıcı görüntüleri Twitter hesabından şu başlıkla paylaştı. "Bugün (Cumartesi) öğleden hemen önce, @Space_Station'dan #HurricaneIda."

Haberin Devamı

"Kasırganın yolundaysanız/ yolundaolduysanız, sizi düşünüyorum ve güvende kalmanızı umuyorum."

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

"ENDİŞE VERİCİ"

Yine ISS'de bulunan Fransız Thomas Pesquet, kasırgayu astronotun bakış açısından gösteren çekimleri de tweet'ledi.

“Bu hava olaylarının bizim bakış açımızdan daha güçlü ve daha sık hale geldiğini görmek endişe verici” dedi ve ekledi: "Umarım bu fırtınanın yoluna çıkan herkes hazırlıklı olur ve güvende kalır."

NASA, ISS gibi dünyayı gözlemleyen uyduların benzersiz bir fırtına görüşüne sahip olduğunu ve bunun gibi görüntülerin uzay ajansının kasırgaları daha iyi anlamasına ve hazırlık ve afet müdahalesini desteklemesine yardımcı olacağını söyledi.

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

DEV DALGALAR VURDU

Louisiana ve Mississippi'de bir milyondan fazla ev ve işyeri, Ida Pazar günü saatte 240 km hıza sahip bir rüzgarla ilerlerken elektriksiz kaldı.

Bu rüzgar hızı, onu 1935'teki Florida Keys İşçi Bayramı kasırgasının ardından anakaraya vuran beşinci en güçlü kasırga yapıyor.

Hava istasyonları ve medya raporları, Grande Isle, Shell Beach, Lafitte, Barataria, Port Fourchon ve Bay Waveland gibi yerlerde 3 ila 9 fit (1 ila 3 metre) arasında değişen dalgalanmalar kaydetti.

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

Fırtına ayrıca elektrik direklerini yerle bir etti, ağaçları elektrik hatlarının üzerine devirdi ve elektrik trafolarının patlamasına neden oldu.

Haberin Devamı

Mississippi'nin güneybatı köşesinde, tüm mahalleler sel sularıyla çevriliydi ve birçok yol geçilemez durumdaydı.

18 TEKERLEKLİ DEV TIR'I DEVİRDİ

Ulusal Hava Servisi'ne göre, Alabama, Saraland'da bir motelin çatısının bir kısmını uçuran ve 18 tekerlekli bir aracı devirerek sürücüyü yaralayan bir hortum da dahil olmak üzere birkaç hortum bildirildi.

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

BELİNE GELEN SUDA TİMSAH SALDIRDI

Ida Kasırgası'ndan ölenlerin sayısının artması bekleniyor, kurtarma ekipleri hayatta kalanları aramak için yola çıktı.

Kurbanlar arasında, beline kadar gelen sel suyundan geçerken bir timsah tarafından kolu koparılan ve hayatını kaybeden Louisianalı bir adam da bulunuyor.

Felaket böyle görüntülendi Saatte 240 km hızla vurdu...

Kurbanın perişan olan eşi, bir su sesi duyduktan sonra kocasını kontrol etmeye gittiğini ve onu korkunç bir halde bulduğunu söyledi.