Dünya Finlandiya’dan tarihi adım

Finlandiya’dan tarihi adım

02.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Finlandiya Parlamentosu, ülkenin NATO üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını kabul etti. Finlandiya’nın üyelik konusunda Türkiye ile sorunlarını henüz aşamayan İsveç’i beklemeyebileceği ifade ediliyor.

Finlandiya’dan tarihi adım

Finlandiya, NATO üyeliği için önemli bir adım attı ve dün parlamentoda yapılan oylamayla ülkenin NATO üyesi olmasına izin veren yasa tasarısı kabul edildi. 200 sandalyeli Finlandiya Parlamentosu’nun 184 milletvekili üyelik için oy kullanırken, 7 vekil karşı yönde oy kullandı. Büyük çoğunlukla kabul edilen tasarıya sadece Sol İttifak üyeleri karşı çıkarken, bunun gerekçesi olarak ‘nükleer silahların ülkeye yerleştirilmeyeceği yönünde bir garanti olmaması’ gösterildi.

Haberin Devamı

Finlandiya’nın NATO üyeliği için attığı bu adım, ülkenin İttifak’a İsveç ile beraber üye olması yönünde alınan kararda bir değişiklik olduğu yönünde yorumlanıyor. Salı günü başlayan meclis süreci, ülkenin NATO’ya İsveç’ten ayrı olarak tek başına katılacağı yönündeki tahminleri güçlendirdi. Nitekim önceki gün yapılan oturumda çok sayıda milletvekili, NATO’ya katılım anlaşmasının onaylanması sürecinin hızlandırılması ve 2 Nisan’daki genel seçimler öncesine çekilmesinden yana görüş bildirmişti.

Tek başına mı?

İsveç ile ilgili eleştirileri devam eden Türkiye’nin, Finlandiya’nın attığı adımlar sonrası bu ülkenin NATO’ya girişiyle ilgili bir sorunu olmadığı ifade ediliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce yaptığı açıklamada, “Finlandiya’yı biz ayrı tutuyoruz” ifadesini kullanmış ve bu ülkenin üyeliğiyle ilgili olumlu sinyal vermişti.

Haberin Devamı

Bu durum, Finlandiya’nın İsveç ile birlikte NATO üyesi olması konusunda sıkıntıya yol açtı ve Finlandiya’nın üyelik yoluna tek olarak devam edebileceği iddiaları gündeme geldi. Nitekim NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “sıralamanın değil, iki ülkenin de NATO’ya dahil olmasının önem taşıdığını” belirterek bu seçeneğe kapı aralamıştı.

Finlandiya’dan tarihi adım

Rusya sınırına dikenli tel

NATO üyeliği yolu açılan Finlandiya, Rusya ile olan sınırını kapatmaya şimdiden başladı. Finlandiya Sınır Muhafızlığı, ülkenin Rusya ile olan sınırına tel örgülü çit çekmeye başladıklarını duyurdu. Imatra sınır kapısında başlayan çalışmanın pilot olacağı ifade edildi. 200 kilometre uzunluğunda olacak dikenli tel örgülerin 3 metre yüksekliği bulunacak. Finlandiya, Ukrayna’da savaşmak üzere askere gitmekten kaçan Rusların sayısındaki artış nedeniyle bu kararı almıştı.

Macaristan da görüşüyor

Macaristan parlamentosu da uzun süredir bekletilen Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girişiyle ilgili tasarıyı dün görüşmeye başladı. Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, milletvekillerini, iki ülkenin NATO üyeliklerini “mümkün olan en kısa sürede” onaylamaya çağırdı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 24 Şubat’ta yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini şahsen desteklediğini ama partisinden bazı milletvekillerinin söz konusu iki ülkeyi “Macaristan hakkında gerçek dışı iddiaları yaydıkları gerekçesiyle” desteklemek istemediğini söylemişti. NATO’da iki ülkenin üyeliğini onaylamayan sadece Türkiye ve Macaristan bulunuyor.