Dünya Fırtına Yunan savaş gemisini vurdu! Fotoğraflar Selanik'ten

Fırtına Yunan savaş gemisini vurdu! Fotoğraflar Selanik'ten

19.11.2023 - 16:28 | Son Güncellenme:

Selanik'teki limanda demirli olan Velos isimli gemi ciddi hasar aldı, Kathimerini Albaylar Cuntası'na karşı isyan eden geminin batmaması için çaba gösterildiğini bildirdi.

Fırtına Yunan savaş gemisini vurdu Fotoğraflar Selanikten

Balkanlardan gelen soğuk ve fırtına Ege Denizi boyunca ilerleyip Akdeniz sularına kadar ulaştı. Soğuk hava dalgası tıpkı Türkiye gibi Yunanistan'a da yağmur ve kar getirdi.

Haberin Devamı

Skai televizyonu birçok dağlık bölgede hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünü, Yunanistan-Kuzey Makedonya sınırındaki Kaymakçalan kayak merkezinde termometrelerin eksi 9.6 dereceyi gösterdiğini duyurdu.

Şiddetli fırtına nedeniyle Ege Denizi'ndeki birçok limanda gemiler hareket edemedi. Rüzgarın hızı saatte 80 kilometreyi aştı, başkent Atina'nın en önemli limanı Pire'den gemilerin ayrılmasına izin verilmedi.

Fırtına Yunan savaş gemisini vurdu Fotoğraflar Selanikten

Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri Selanik'te ise limana bağlı tarihi bir savaş gemisi ciddi şekilde hasar gördü. Kathimerini gazetesi, Velos isimli geminin batmaması için çaba gösterildiğini, bir dalgıcın hasarın boyutunu belirlemek için suya daldığını bildirdi.

Fırtına Yunan savaş gemisini vurdu Fotoğraflar Selanikten

Uluslararası haber ajansı AFP, Albaylar Cuntası'nın hüküm sürdüğü 1967-1974 yılları arasında darbecilere karşı kullanılan savaş gemisi Velos'un fotoğraflarını servis etti.

Haberin Devamı

Cuntaya karşı mücadele eden eski askerlerin geminin yerinin değiştirilmesini istediğini aktaran AFP, Velos'un geçtiğimiz Mart ayında da yine olumsuz hava nedeniyle hasar gördüğünü hatırlattı.

Eski askerler, Eylül 2019'dan bu yana Selanik'teki Yeni Plaj'da demirli olan 80 yaşındaki geminin bir felaketle yüz yüze olduğunu söylüyor.

Fırtına Yunan savaş gemisini vurdu Fotoğraflar Selanikten

Türkçe 'Ok' anlamına gelen savaş gemisi, 1973 yılındaki bir NATO tatbikatı sırasında İtalya'ya doğru yola çıkarak cuntaya karşı isyan başlattı ve Avrupa'nın dikkatini çekti.

1942 senesinde ABD'de USS Charrette adıyla üretilen savaş gemisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik Okyanusu'ndaki çatışmalara katıldı. 1958'de Yunanistan'a nakledildi. 1991 yılında emekliye ayrılan Velos, söz konusu tarihte müze haline getirildi. Cunta karşıtı emekli askerler, dört senedir Selanik'te demirli olan geminin Atina yakınlarına taşınmasını istiyordu.