Dünya Fransa'da AFP'ye İsrail sorgusu! CEO isyan etti: Alçakça

Fransa'da AFP'ye İsrail sorgusu! CEO isyan etti: Alçakça

16.11.2023 - 16:26 | Son Güncellenme:

Uluslararası haber ajansı AFP, Gazze'de yaşananlarla ilgili "İsrail yanlısı" haber yapmadığı için Fransa senatosunda sorguya çekildi.

Fransada AFPye İsrail sorgusu CEO isyan etti: Alçakça

Fransız haber ajansı AFP'nin CEO'su Fabrice Fries İsrail-Gazze arasındaki savaşta yaptıkları haberlerin "yeterince İsrail yanlısı" olmadığı için ifade vermeye senatoya çağırıldı. Fries ve AFP'nin Dünya Editörü Phil Chetwynd senatoda konuyla ilgili sorgulandı. Senato üyeleri AFP'yi Hamas hakkında "Terörist" kelimesini kullanmadığı için eleştirildi. Fries, Senato'daki konuşmasında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başından bu yana "Hamas teröristtir" demek yerine "Hamas, AB, ABD ve İsrail tarafından terör örgütü olarak tanınıyor" dediği için ajansın, "Yahudi karşıtlığını artırmakla" suçlandığını söyledi ve bu durumu "Alçakça" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Fries ayrıca bu politikalarının ABD merkezli AP ve İngiliz ajansı Reuters ile benzerlik taşıdığını kaydetti. Geçtiğimiz hafta Le Monde'a verdiği röportajda Fries, AFP'nin Fransız kamuoyunda "Fransa-Filistin Ajansı" gibi görülmesiyle ilgili AFP'nin müşterilerine hizmet veren bir kuruluş olduğunu hatırlattı.

"ÇALIŞANLARIMIZI RİSKE ATMIŞ OLUYORUZ"

Editör Phil ise konuyla ilgili "Örneğin Taliban'ı terörist olarak tanımlarsak oradaki çalışanlarımızı riske atmış oluyoruz. Bir süre sonra da büromuz kapanıyor. Birçok yer için aynı durum geçerli" dedi. Phil ayrıca gazetecilerin zaman zaman kaçınılmaz olarak muhakeme hataları yaptığını da ekledi.

Fransada AFPye İsrail sorgusu CEO isyan etti: Alçakça

SAĞCI VEKİLLER TEPKİLİ

Öte yandan Fransa'da aşırı sağcı vekiller İsrail yanlısı haber yapmadığı için AFP'den hesap sorulmasını talep etti. AFP'nin Hamas için "terörist" nitelemesi yapmaması ile ilgili konuşan sağcı vekil Jean-Luc Melenchon X hesabı üzerinden "AFP'nin anlamlı titizliği bağlamında. Tarih bizi haklı çıkarıyor. Terörizm kelimesi uluslararası adaletten kaçmak ve 'katliam hakkını' meşrulaştırmak için bir saptırma" dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL'DEN HASTANE BASKINI

Dünyanın gözü önünde Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'ya baskın düzenleyen İsrail ordusu, buldozerleri ve tankları kullanarak binaların duvarlarını yıkıyor. Hastanedeki doktorları ve sağlık çalışanlarını teker teker sorgulayan işgal güçleri, hastaların ise dışarı çıkmasını engelliyor.
Hastane baskını gibi eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya imza atan İsrail ordusu, akşam saatlerinde sosyal medya hesaplarından bir video paylaştı. Video kısa süre sonra silinip yeniden yayınlandı. Haaretz, Şifa Hastanesi'nde Hamas'ın silah sakladığını gösteren videonun yayından kaldırılmasına ilişkin bir açıklama yapılmadığını aktarıyor.

1/4

2/4

3/4

4/4

TUTARSIZLIKLAR SİLSİLESİ

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus'un yer aldığı kaydın yeniden paylaşılan versiyonunda birçok alanın bulanıklaştırıldığı görüldü. Bu hamle, sunulan kanıtların gerçekliği hakkında soru işaretleri doğurdu. Yanı sıra, Fox News muhabirinin hastane içerisinden paylaştığı video ile İsrail ordusunun yayınladığı görüntü arasındaki tutarsızlıklar da, internet kullanıcılarının gözünden kaçmadı. İsrail ordusunun resmi X hesabında, hastane içerisini gösteren video "MR binasında operasyonel karargah, silahlar ve teknolojik ekipmanlar" ifadesiyle paylaşıldı

Haberin Devamı

.'Kesme yok, edit yok, yalnızca inkar edilemez gerçekler' diye paylaşılıp silinen ilk görüntü ile ikincisi arasındaki en ciddi tutarsızlıklardan biri, bir laptop. İlk kayıtta Hamas'ın kullandığı CD'ler gösterilirken, ikinci kayıtta dizüstü bilgisayarın markasının buzlanması dikkatlerden kaçmadı. Çünkü, söz konusu bilgisayar modelinde CD sürücüsü yoktu.

Diğer yandan, aynı diz üstü bilgisayarın ekranında görünen fotoğraf, İsrail'in kurtardığını duyurduğu rehine asker Ori Megidish'e ait. İsrail ordusu, 20 saniye boyunca ekrana getirdiği bu bölümü de yeni paylaşımında sildi.

İnternetteki yorumlarda, Hamas'ın kullandığı ileri sürülen dizüstü bilgisayarın ekranında rehin alınan İsrailli kadın askerin fotoğrafının bulunmasının İsrail propagandası için bile fazla olduğu kaydedildi. İsrail ordusu, günlerdir hiçbir kanıt göstermeden Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'nın altında Hamas'ın ana karargahı olduğunu ileri sürüyordu ancak söz konusu karargahı ortaya koyan hiçbir delil gösterilebilmiş değil.