Dünya Fransa’da tehlikeli ‘karşılaşma’ ihtimali

Fransa’da tehlikeli ‘karşılaşma’ ihtimali

04.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’da 17 yaşındaki Nahel isimli gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, Pazar gecesi de 150 kişi gözaltına alındı. Bu sayı önceki gecelere göre oldukça düşük oldu.

Fransa’da tehlikeli ‘karşılaşma’ ihtimali

Bununla birlikte Fransa genelinde olaylar devam etti ve Nahel’in büyükannesi tarafından yapılan sükunet çağrısı işe yaramadı. Fransa’da yaşanan şiddetin Marsilya şehrine sıçramasının ardından göstericiler, yeni otomobillerin bulunduğu otoparkta onlarca aracı ateşe verdi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde protesto kaynaklı çıkan yangına müdahale sırasında 24 yaşındaki itfaiye erinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

SAĞCILAR SOKAKTA

Öte yandan bir başka gelişme ülkedeki durumun gidişatı açısından endişe yarattı. Fransa’da karşıt görüşlüler de sokağa inerken, sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, aşırı sağcı bir grup eylemci Lyon sokaklarında, “Fransa, Fransızlara ait” sloganları attı. Fransa’da şiddet olayları devam ederken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İçişleri Bakanlığının acil kriz merkezinde üst düzey bakanlar ve güvenlik yetkilileriyle bir araya gelmiş, protestoların 6’ncı gününde 45 bin polis görevlendirilmişti. Macron, hükümete ülkede düzenin yeniden sağlanması için her şeyi yapma talimatı verdi. Macron, bakanlara, ülkede düzenin ve sükunetin yeniden tesis edilmesi için her şeyi yapma talimatı verirken, Fransa’da neler olduğunu anlamak için uzun vadeli bir çalışma başlatmalarını istedi.

Haberin Devamı

POLİS MEMURUNA YARDIM KAMPANYASI!

Fransa’da 17 yaşındaki Nahel’i vurarak öldüren polis memuru için başlatılan yardım kampanyasında 1 milyon Euro para toplandı. Yardım kampanyası Fransa’daki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan aşırı sağcı Eric Zemmour’u destekleyen eski bir politikacı olan Jean Messiha tarafından başlatıldı. Kampanyanın sayfasında polis memurunun “işini yaptığı ve şimdi yüksek bir bedel ödediği” ifadeleri yer aldı. Messiha, “Macron Nahel’in davasını üstlendi. Biz de polis ve jandarmanın davasını üstleniyoruz. Bu örnek polis memuru sadece görevini yaptı” dedi.

SCHOLZ'DAN FRANSA AÇIKLAMASI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa’daki şiddet olaylarına değinerek, “Fransa'nın istikrarsız hale gelmesini beklemiyorum” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman basınına Fransa’daki şiddet olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Fransa’daki olayları endişeyle takip ettiklerini ifade eden Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransa’daki durumu başarıyla yatıştıracağından emin olduğunu söyledi. Scholz, “Tabii ki görüntüler çok üzücü olsa da, Fransa'nın istikrarsız hale gelmesini beklemiyorum" dedi.

Fransa’da patlak veren şiddet olaylarının ardından Macron, bugün başlaması planlanan Almanya ziyaretini iptal etmişti.