Dünya Fransa’da ‘zor’ seçim!

Fransa’da ‘zor’ seçim!

19.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa, parlamento seçimlerinin 2. turu için sandık başına gidiyor. Macron’un parlamentoda çoğunluğu elde etmesi beklenmiyor.

Fransa’da ‘zor’ seçim

Fransa, parlamento seçimlerinin ikinci turu için bugün sandığa gidiyor. İlk tur, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açısından tam bir şoku ifade ederken, hükümet partisi adayları ağır oy kayıpları yaşamış, Birleşik Sol Cephe adayları karşısında üstünlük kuramamıştı. Bu nedenle, bugün yapılacak ikinci tur, ülkenin siyasi geleceği açısından büyük önem taşıyor. Zira Macron’un Ulusal Meclis’te hükümet çoğunluğunu koruyup koruyamayacağı belirsiz. 

Haberin Devamı

Euronews’un haberine göre, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turu ikinci sırada tamamlamayı başaran aşırı sağcı Marine Le Pen, ikinci turda Macron’a rakip olmuş ancak Cumhurbaşkanı’nın koltuğunu korumasıyla Fransa’da siyasi tablo tamamen değişmişti. Parlamento seçimlerinde ise aşırı sağcıların partisi Ulusal Birlik üçüncü olurken, sosyalistler, Yeşiller ve solcu protest parti Boyun Eğmeyen Fransa’dan oluşan yeni sol ittifak, hükümeti sıkıştırmayı başardı.  

Her ne kadar anketler, Macron’un partisinin Ulusal Meclis’te en güçlü meclis grubu olacağını söylese de, meclis çoğunluğu için gerekli 289 sandalyeyi kazanabileceği kesin değil. Cumhurbaşkanı’nın cephesi aynı zamanda Şampiyonlar Ligi finalinde Stade de France’taki polis müdahalesi ve bir bakan hakkındaki görevini suiistimal suçlaması gibi olaylar nedeniyle de hayli zayıflamış durumda. 

Haberin Devamı

İktidarda kalabilecek 

Macron, Nisan ayında yüzde 58’lik oy oranıyla yeniden seçildi. Uzmanlar Macron’un, alternatifsiz kalması ve birçok seçmenin sağcı bir cumhurbaşkanı istememesi nedeniyle seçildiğini kaydediyor.  

Parlamento seçimlerinde ise Macron’un, ikinci tura bir hafta kala çalışmalarını hızlandırdığı gözleniyor. İlk turdaki düzensizliği atlatamamış olan Macron, hafta içinde yaptığı konuşmalarda, seçmenlere ülkeyi “sağlam bir çoğunluğa” kavuşturma çağrısı yaptı, seçmeni sol ittifakın planlarının getireceği siyasi “düzensizlik” konusunda uyardı. Yeni atadığı Başbakan Elisabeth Borne, Melenchon hakkında “süper yalancı” ifadesini kullanırken Çevre Bakanı Amelie de Montchalin solun Fransa için “tehlike” olduğunu ve Rusya’ya tabi olma tehlikesini taşıdığını söyledi.  

Rakibi Jean-Luc Melenchon ise, bunlara yanıt olarak Macron’un “kaos” olduğunu ve Fransa’yı “yaşanmaz” bir ülkeye çevirdiğini söyledi. Programını savunan Melenchon rakiplerini insanların korkularına oynamakla suçladı. 

Siyaset bilimciler, Macron’un, partisi mutlak çoğunluğu kazanamasa bile her durumda iktidarda kalmaya devam edeceğini söylüyor. Ancak Macron, bu durumda kanun çıkarma konusunda hayli zorlanacak.