Dünya G-20 sonuç bildirgesi Ukrayna’yı memnun etmedi

G-20 sonuç bildirgesi Ukrayna’yı memnun etmedi

11.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

G20 Zirvesi, dün sona erdi. Zirve sonunda açıklanan ortak bildirge Ukrayna’yı memnun etmedi. Ukrayna Dışişleri Sözcüsü Oleg Nikolenko, güçlü kelimeleri dahil etmeye çalışanlara teşekkür ederken, “Bildirgenin gurur duyulabilecek türden olmadığını” ifade etti. ABD ve İngiltere’den yapılan açıklamalarda ise, bildirgenin önemli olduğu belirtildi.

G-20 sonuç bildirgesi Ukrayna’yı memnun etmedi

Tarafların Ukrayna’daki savaşa ilişkin ulusal tutumlarının ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ile BM Genel Kurulunda alınan kararların yinelendiği kaydedilen bildiride, tüm devletlerin BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine bütünüyle uyumlu davranması gerektiğinin altı çizildi. Bildiride, “BM Şartı uyarınca, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak edinimi için güç kullanma tehdidinden veya güç kullanımından kaçınmalıdır. Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Putin’e güvence

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ilişkilerin yeniden canlandırılacağı mesajı verdi. G20 dönem başkanlığını da devralan Lula, ayrıca, Rusya lideri Vladimir Putin’in gelecek yıl Rio de Janeiro’da yapılacak G-20’ye katılması halinde tutuklanmayacağını söyledi. Putin’in Brezilya’ya kolaylıkla gidebileceğine inandığını söyleyen Başkan Lula, “Eğer ben Brezilya devlet başkanıysam ve Putin de Brezilya’ya gelirse hiçbir şekilde tutuklanamaz” ifadelerini kullandı.