Dünya Gary Lineker: İngiltere'nin mülteci planı 1930'ların Almanya'sını andırıyor

Gary Lineker: İngiltere'nin mülteci planı 1930'ların Almanya'sını andırıyor

08.03.2023 - 16:02 | Son Güncellenme:

BBC sunucusu ve İngiltere'nin ünlü eski milli futbolcularından Gary Lineker, attığı bir tweette Muhafazakar Parti hükümetinin yeni mülteci yasa tasarısını Nazilerin iktidarda olduğu 1930'lar Almanyası ile kıyasladı. BBC yönetimi ve hükümet, Lineker'e tepki gösterdi.

Gary Lineker: İngilterenin mülteci planı 1930ların Almanyasını andırıyor

Lineker, Twitter'daki paylaşımında yasa dışı yollardan ülkeye giren göçmenlerin iltica başvuruları değerlendirilmeden Ruanda'ya ya da bir "üçüncü ülkeye" gönderilmesine dair yasa tasarısında kullanılan dilin "1930'lar Almanyası'nda kullanılandan pek farklı olmadığını" yazdı.

Haberin Devamı

BBC'nin bir sözcüsü, ünlü sunucuyla konuşulacağını ve kendisine "sorumluluklarının hatırlatılacağını" söyledi.

Dün hükümetin yeni göçmen planını açıklayan İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman da, bugün Lineker'in yorumunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.

Lineker ise son tweetinde "İfade özgürlüğü savunuculuğunu kimseye bırakmayanların bu sabah kendilerinden farklı düşünenlerin susmasını talep ettiğini görmek güzel oldu" dedi.

İngiltere hükümetinin Salı günü Avam Kamarası'nda açıkladığı yeni yasa tasarısı, fiilen Birleşik Krallık'a yasa dışı yollardan yani resmi belgelere sahip olmadan kaçak olarak giren kişilerin, bu ülkede iltica başvurusunda bulunma hakkını ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı

'KORKUNÇ ÖTESİ'

1990'ların sonlarından bu yana BBC'de sunuculuk yapan Gary Lineker, Twitter hesabından, İçişleri Bakanı Braverman'ın Avam Kamarası konuşmasının klibine "Aman tanrım, bu korkunç ötesi" yorumunu yaptı.
Kendisine "ileri gittin" diyen bazı kullanıcılara yanıt verirken de "Biz diğer önde gelen Avrupa ülkelerinden çok daha az mülteci alıyoruz" dedi ve sürdürdü:

"Bu, en korumasız insanları hedefleyen ölçüsüzce acımasız bir politikadan başla bir şey değil ve kullanılan dil de Almanya'da 30'larda kullanılandan pek farklı değil. Bu durumda ben mi ileri gitmiş oluyorum?"

Lineker'in burada kullanılan dil derken tam olarak neyi kastettiği belli olmuyor ama İçişleri Bakanı Suella Braverman, tasarıyı anlattığı video klibine eşlik eden tweetinde "Bıçak kemiğe dayandı" ve "Bu tekneleri durdurmalıyız" dediği görülüyor.

Braverman, Lineker'in yorumlarına tepkisi sorulduğunda BBC'ye "Hukuki, ölçülü ve insani" diye nitelediği önlemlerin 1930'lar Almanyası'na benzetilmesinden hayal kırıklığı duyduğunu söyledi.

GÖÇMENLERİ EVİNE YERLEŞTİRMİŞTİ

Lineker geçmişte de göçmenlerin haklarını sık sık dile getiren biri ve bazı göçmenleri evine yerleştirmişti.

Avrupa Birliği'den ayrılma süreci Brexit konusunda birbirini izleyen Muhafazakar Parti hükümetlerini de eleştirmekten geri durmamıştı.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında BBC'nin şikayetleri inceleyen birimi Lineker'in, Muhafazakar Parti'ye "Ruslardan aldığınız bağışları iade edecek misiniz?" diye sorduğu tweetinde "tarafsızlık kurallarını ihlal ettiği" sonucuna varmıştı.

Haberin Devamı

Daha önce, 2018 yılında ise BBC Kriket Muhabiri Jonathan Agnew'un kendisine "siyasi görüşlerini kendine sakla" demesi üzerine Lineker "Twitter'daki hesabımda benim yüzümün resmi var. İstediğim gibi tweet atmayı sürdüreceğim. İnsanlar benimle hemfikir olmuyorlarsa, bu onların bileceği bir şey" demişti.