Dünya Gazze itirafı

Gazze itirafı

01.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de tamamen kontrolü ele geçirene kadar operasyonları sürdüreceklerini söyledi. İsrail Maliye Bakanı ise, Yahudi yerleşimcilere savaş sonrası Gazze’ye dönme çağrısı yaptı.

Gazze itirafı

DIŞ HABERLER - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaşın sürdüğünü belirtirken, “Zafere ulaşmak daha fazla zaman gerektiriyor. Savaş daha uzun aylar boyunca devam edecek” dedi. Ülkesinin Gazze Şeridi’ni tamamen silahlardan arındırmak istediğini ve bundan emin olmak zorunda olduğunu kaydeden Netanyahu, bunun için de Gazze Şeridi’nin Mısır’la arasındaki koridorun tamamen ele geçirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Netanyahu, önceki gece yaptığı açıklamada “Philadelphi Koridoru - ya da daha doğru bir ifadeyle Gazze’nin güney kapanış noktası, bizim elimizde olmalı. Kapatılmalıdır. Başka herhangi bir düzenlemenin aradığımız askersizleştirmeyi sağlamayacağı açıktır” dedi. Netanyahu, söz konusu planlarına ilişkin daha fazla detay vermedi ancak bahsettiği planın uygulanmasının İsrail’in 2005 yılında çekildiği Gazze’yi yeniden kontrolü altına alması anlamına geleceği ifade ediliyor.
Savaşın uzun süre devam edeceğine dikkat çeken Netanyahu, “Savaş devam ediyor. Tüm cephelerde savaşıyoruz. Büyük başarılar elde ettik ama aynı zamanda acı bir bedel ödedik. Zafere ulaşmak daha fazla zaman gerektiriyor. Savaş daha uzun aylar boyunca devam edecek” ifadelerini kullandı. Netanyahu, “Başta Hamas’ın ortadan kaldırılması ve tüm rehinelerimizin serbest bırakılması olmak üzere savaşın hedeflerine ulaşılana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Rehinelerimizi evlerine geri getirme çabalarımızdan bir an bile geri adım atmayacağız. Başbakan olarak, bu hedeflere ulaşmadan önce savaşı durdurmayı amaçlayan uluslararası baskıyı reddettim” diye devam etti.

Haberin Devamı

Skandal çağrı!

Bu arada İsrail kabinesinin aşırı sağcı Maliye Bakanı ve Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, Yahudi yerleşimcilere savaş sonrası Gazze Şeridi’ne geri dönmeleri çağrısında bulunurken, buradaki Filistinlilerin ise göç etmeye zorlanacağını iddia etti.

Ordu radyosuna konuşan Smotrich, güvenlik için bu bölgeyi kontrol etmeleri gerektiğini öne sürerken, “Askeri açıdan bunu uzun süre yapabilmemiz açısından, sivil varlığa ihtiyacımız var” dedi. İsrail hükümeti, savaş sonrası planları konusunda konuşurken, Yahudi yerleşimcilerin Gazze’ye geri döndürülmeleri konusunda resmi hiçbir açıklamada bulunmamıştı. İsrail, bu bölgeden son askeri birliğini ve yerleşimcilerini 2005 yılında çekmişti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ise, İsrail’in Gazze’yi mahvettiğini söyleyerek, Netanyahu yönetimine hala destek veren liderlere tepki gösterdi. Raportöre göre, İsrail’in hastaneleri hedef alması da Filistinlileri yok etmeyi amaçladığının bir kanıtı.

Haberin Devamı

Çatışmalar hız kesmedi

İsrail güçleri de Cumartesi ve Pazar günü Gazze’ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Bölge sakinlerine göre çatışmalar El Bureij, Nuseirat, Maghazi ve Han Yunus’ta yoğunlaştı. Saldırıların ardından hastanelerin yaralılarla dolduğu belirtiliyor. Filistinli sağlık yetkilileri bombardımanın son 24 saat içinde Gazze’de 165 kişinin ölümüne ve 250 kişinin yaralanmasına neden olduğunu açıkladı. Toplam ölü sayısının ise 7 Ekim’den bu yana 22 bine yaklaştığı bildiriliyor.

Aynı gemiye iki kez saldırı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), “Maersk Hangzhou” adlı konteyner gemisine ve bölgeye intikal eden ABD helikopterlerine Husiler tarafından 4 tekneyle saldırı düzenlendiğini duyurdu. Teknelerden üçünün ABD helikopterlerince batırıldığı, birinin ise bölgeden kaçtığı aktarıldı. CENTCOM açıklamasında, söz konusu konteyner gemisine, Husiler tarafından 24 saatten kısa bir sürede ikinci kez saldırı düzenlendiği, hafif silahlarla ateş açan militanların, geminin 20 metre yakınına kadar yaklaşıp gemiye çıkmaya çalıştıklarını bildirdi. İmdat çağrısı üzerine “USS Eisenhower” ve “USS Gravelyden” gemilerinden kalkan ABD helikopterlerine de hafif silahlarla ateş açıldığı, 4 küçük tekneden üçünün batırıldığı bildirildi. Bu, 19 Kasım’dan bu yana Husiler tarafından uluslararası deniz taşımacılığına yapılan 23’üncü saldırı.