Dünya Gazze Ramazan’a ateş altında girdi

Gazze Ramazan’a ateş altında girdi

12.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tüm çabalara rağmen Gazze’de Ramazan öncesi ateşkes sağlanamazken, ABD Başkanı Biden, Ramazan dolayısıyla yayınladığı mesajında ateşkes konusunda baskı yapma sözü verdi.

Gazze Ramazan’a ateş altında girdi

Gazze’de Ramazan ayı öncesinde ABD, Katar ve Mısır gibi ülkelerin girişimleriyle ateşkes sağlanmasına yönelik çabalar olumlu sonuçlanmazken, bölge, Ramazan’a bomba ve top sesleriyle girdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Ramazan mesajında, Gazze’de ateşkes için baskı yapma sözü verdi, “Gazze’de yaşanan acıların farkında olduğunu” kaydetti. Biden, “Gazze’deki savaş Filistin halkına korkunç acılar getirdi. Binlerce çocuğun da bulunduğu çoğu sivil 30 binden fazla Filistinli öldürüldü” değerlendirmesi yaptı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ramazan mesajında Gazze’de barış yolunda atılacak önemli adımlardan birisinin, Ramazan ayında daha uzun süreli bir ateşkes olacağını dile getirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de benzer mesajları verdi.

Harekat beklenmiyor

Hamas’a karşı savaş yürüten İsrail’in bölgedeki saldırıları ise devam ediyor. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail ordusu gece boyu hava, kara ve denizden başta Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ile Gazze kentindeki Zeytun Mahallesi olmak üzere çeşitli noktalara yoğun saldırılar düzenledi. Refah kenti çevresinde de hava saldırıları olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD basını, İsrail ordusunun yakın zamanda Refah’a yönelik operasyona başlamayacağını yazdı. CNN’in iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi, İsrail kuvvetlerinin operasyonlarını yakın zamanda Refah’a doğru genişletmesini beklemiyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı ise, Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 112’ye, yaralı sayısının ise 72 bin 760’a yükseldiğini bildirdi.

Haredilerden tehdit: Ülkeyi terk ederiz

İsrail’de askerlikten muaf tutulan, ancak son dönemde halkta oluşan rahatsızlık sonrası askere alınmaları gündeme gelen ultra-ortodoks Haredilerden tehdit gibi bir açıklama geldi. İsrail’de Sefarad Hahambaşı İzhak Yosef, İsrail ordusunda kendilerini askere alacak bir yasanın hükümet tarafından çıkarılması halinde ülkeyi terk edecekleri uyarısında bulundu. Haaretz’in haberine göre Yosef, “Haredileri askere gitmeye zorlarsanız hepimiz yurtdışına taşınırız” ifadesini kullandı. Laik kesimi uyaran Yosef, bu kişilerin, ‘kendilerinin dini çalışmaları olmasa ordunun başarılı olamayacağını anlamadığını’ ifade etti. Muhalefet lideri Yair Lapid ise, Yosef’in açıklamalarının, İsrail’i savunmak için hayatlarını riske atan askerler için bir utanç ve hakaret teşkil ettiği suçlamasında bulundu. Lapid, Yosef için “Maaşını devletten alıyor, devleti tehdit edemez” dedi.