Dünya Gazze'ye 22 bin ABD füzesi! Washington Post yazdı; yasaklı silahları gizlice göndermişler

Gazze'ye 22 bin ABD füzesi! Washington Post yazdı; yasaklı silahları gizlice göndermişler

12.12.2023 - 15:38 | Son Güncellenme:

Washington Post gazetesi ABD'nin son iki ayda İsrail'e gizlice verdiği silah desteğini ifşa etti. Binlerce füze ve bombanın yer aldığı yardımın en büyük özelliği ise dünya basınında ses getirdi.

Gazzeye 22 bin ABD füzesi Washington Post yazdı; yasaklı silahları gizlice göndermişler

Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla başlayan savaşta Tel Aviv'e en büyük destek ABD'den geldi. Washington yönetimi ekonomik yardımların yanı sıra İsrail için Doğu Akdeniz'e iki büyük uçak gemisini gönderdi. Dahası, Suriye'de DEAŞ ile savaşmış ABD askerleri de İsrail'e meskun mahal çatışmalarında stratejik destek vermek için bölgeye gönderildi. ABD'nin İsrail'e verdiği bu destek Gazze'de yapılan katliamlar sonrası eleştirilerin odağı haline geldi. İnsan hakları grupları Biden yönetimine yönelik yoğun eleştirilerde bulundu. Ölü sayısının 18 bini geçtiği Gazze'de yaşamını yitirenlerin çoğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Haberin Devamı

FOSFOR BOMBASI SKANDALI

Washington Post gazetesi dün İsrail'in Lübnan'a yönelik iki aydır sürdürdüğü saldırıları ele alan bir analiz yayınladı. Bölgede gazete için çalışan bir muhabir, İsrail sınırı yakınındaki Dheira'ya ateşlenen ve en az dört evi yakıp kül eden 155 milimetrelik üç top mermisinin kalıntılarını bulduğunu söyledi.

Gazzeye 22 bin ABD füzesi Washington Post yazdı; yasaklı silahları gizlice göndermişler

'WP' KODU ORTAYA ÇIKARDI

Yüksek sıcaklıklarda yanan beyaz fosforla donatıldığı tespit edilen bu top mermileri, cilde yapışarak ölümcül yanıklara ve solunum yolu hasarına neden oluyor ayrıca uluslararası hukuka göre kullanılması yasak bir silah. Mermilerin üzerinde bulunan üretim kodları ABD ordusunun yurt içinde üretilen mühimmatları sınıflandırmak için kullandığı terminolojiyle eşleşiyor. Kodlara göre bu mermiler 1989 ve 1992 yıllarında Louisiana ve Arkansas'taki mühimmat depolarında üretildi. Mermilerin üzerinde yazılan "WP" kodu ise silah uzmanlarına göre fosfor bombasını simgeleyen bir işaret.

Haberin Devamı

SİLAH DESTEĞİ SÜRECEK

Bugün gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, İsrail'e olan silah desteğinin süreceğini belirtirken aynı zamanda Tel Aviv kanadının insan haklarını konusundaki yükümlülüklerini gerçekleştirmesi için bir görüşme yaptıklarını belirtiyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ismini vermek istemeyen bir ABD'li diplomat ABD'nin İsrail'e yardım gönderirken bir değerlendirme yapmadığını ve İsrail tarafının planlarını Washington ile paylaşmadığını aktardı ve şöyle dedi:

"İsrail ile çok sert görüşmeler yapıyoruz, onlara özel sorular yönetiliyoruz"

Gazzeye 22 bin ABD füzesi Washington Post yazdı; yasaklı silahları gizlice göndermişler

GİZLİ VERİLER SIZDI

Washington Post'un analizinin devamında, ABD yapımı silahların savaşın merkezinde bir rol oynadığına vurgu yapıldı. Kongre'ye daha önce açıklanmayan gizli istihbarat verilerine göre İsrail son bir buçuk ayda 22 binden fazla füze, 900 kiloluk yasaklı silah "Bunker Cluster" 15 bin bomba ve 50 binden fazla top mermisi kullandı.

Bu durum, İsrail'in güvenliğine mutlak destek sözü veren ancak aynı zamanda insan haklarını ABD dış politikasının merkezine koyacağına söz veren Biden için daha da kötüleşen bir ikilem sunuyor.