Dünya Gazze’ye deniz yolu açılıyor

Gazze’ye deniz yolu açılıyor

10.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’ye yardım ulaştırılması amacıyla son dönemde uluslararası çabanın ciddi biçimde arttığı gözlemlenirken, ABD’nin önderliğinde gerçekleşmesi beklenen Güney Kıbrıs’tan Gazze’ye yardım köprüsü için çalışmalar sürüyor.

Gazze’ye deniz yolu açılıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze sahiline insani yardım ulaştırmak amacıyla kurmayı planladığı geçici limanın inşasının 60 günü bulabileceğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD Savunma Bakanlığının liman projesini Gazze’de ABD askeri varlığı olmadan açık denizden yürüteceğini vurgulayarak, “Zamanlama açısından bunu mümkün olduğu kadar çabuk ayarlamaya çalışıyoruz, ancak planlamanın ve yürütmenin birkaç hafta süreceğini tahmin ediyoruz. Operasyona başladıktan sonra, teslim edilen yardımın miktarı birçok değişkene bağlı olacak ve muhtemelen zaman içinde artacaktır. Teslimatların Gazzelilere günde 2 milyondan fazla öğün sağlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Geçici limanın inşası için binden fazla ABD askerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Ryder, limanın inşasının 60 günü bulabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte henüz Gazze’deki liman inşa edilmemiş olsa da, Güney Kıbrıs ve Gazze arasında kurulacak yardım köprüsü için ilk geminin yola çıkması bekleniyor. İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms’a ait gemi, Güney Kıbrıs’ın Larnaka Limanı’ndan yola çıkmak için yetkililerden izin bekliyor. Geminin Gazze’ye nasıl yanaşacağı ise merak konusu.

Öte yandan Ramazan’ın başlamasına saatler kala İsrail’e yönelik protestolar da arttı. Dünyanın birçok kentinde İsrail’e tepki gösterilirken, Paris’te yürüyüş yapan binlerce kişi “Soykırımı durdurun” sloganları attı.

Biden Bibi’yi ‘kenara çekecek’

Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, “Ramazan’a kadar ateşkes olacak mı?” sorusuna, “Zor görünüyor” şeklinde cevap verdi. Öte yandan Biden, Temsilciler Meclisi’nde  yaptığı konuşmanın ardından Demokrat siyasetçilerle sohbet ederken mikrofonların açık olduğunu unuttu. ABD lideri, sohbet sırasında Netanyahu için “Bibi’yle konuştum, ona ‘Aklını başına toplaman için ikimizin konuşma vakti geldi artık’ dedim. Bunu başkasına anlatma” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gazze’de yardım bile öldürüyor!

Gazze’ye Cuma günü havadan insani yardım ulaştırılırken, en bir paketin paraşütlerinin açılmadığı ve evlerin üzerine isabet ettiği öğrenildi. Yardımın düştüğü yerde en az beş kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı aktarıldı. Olayın Gazze’nin kuzeyindeki El Şati mülteci kampında meydana geldiği bildiriliyor. Görgü tanıkları, havadan yardım atılırken paraşütlerin açılmadığını aktarıyor. Yardımı bırakan uçağın Ürdün Hava Kuvvetleri ait olduğu ifade edilse de bu Ürdün tarafından doğrulanmadı.