Dünya Gazze’ye yardım nasıl ulaşacak

Gazze’ye yardım nasıl ulaşacak

14.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’ye denizden yardım için düğmeye basılırken, kurulacak yüzer rıhtım ve iskeleyle büyük kargo gemilerinin yükleri ulaştırması sağlanacak. İskele, özel bir şirket tarafından korunacak.

Gazze’ye yardım nasıl ulaşacak

Savaşın sürdüğü Gazze’ye, Ramazan ayında yardımların ulaştırılması çabaları yoğunlaştı. Bu kapsamda, ABD ve Avrupa Birliği’nin öncülüğünde başlatılan ve deniz yoluyla gelen yardımları doğrudan Gazze halkına ulaştırmak adına bölgede bir liman kurulmasını öngören proje de hız kazandı. ABD Donanması’na ait 4 gemi, liman inşası için yola çıktı.

Haberin Devamı

Gazze’ye yardım nasıl ulaşacak

Tuğgeneral Brad Hinson, yardımların büyük gemilerden küçük gemilere aktarılması için bir açık deniz platformunun yanı sıra malzemelerin karaya çıkarılması amacıyla bir iskeleden oluşacak yeni tesisin “60 gün içinde” faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi. Hinson, operasyonda yaklaşık 500 askerin yer alacağını belirtti.

Şirket tuttular

Peki liman nasıl kurulacak? İki bağlantısız ana parçadan kurulacak liman, çelik bölümler üzerine kurulacak yüzer rıhtım ve iki şeritlik iskeleden oluşacak. Kargo gemileri yüzer rıhtıma yardımları bırakacak, buradan daha küçük teknelere transfer edilen malzemeler iskeleye ulaştırılacak.

Amerikan askerinin sahada olmayacağı daha önce açıklanmıştı. ABD’nin asker yerine Fogbow isimli özel bir şirketle anlaşma sağladığı öğrenildi. Eski askerlerden oluşan şirket, yardımların karaya ulaştırılmasında rol oynayacak, dağıtımda ise görev almayacak. Şirketin bu operasyon için “mavi sahil planı” ismini kullandığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Gazze’ye yönelik bu planın hayata geçmesi beklenirken, karadan yardımlar da devam ediyor. Ağır yıkım ve kıtlığın yaşandığı Gazze Şeridi’nin kuzeyine, Birleşmiş Milletler koordinasyonuyla “pilot proje” olarak 6 TIR insani yardım gönderildiği bildiriliyor. 

Gazze’ye yardım nasıl ulaşacak

Borrell: Açlık silah olarak kullanılıyor

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında İsrail yönetiminin Gazze tutumunu eleştirdi. Bölgeye yeterli gıda yardımı girememesini ‘insan yapımı bir felaket’ olarak niteleyen Borrell, Gazze’deki insani krizin, karayolunun kapalı olmasından kaynaklandığını vurguladı. Borrell, “Havadan ve karadan alternatifler ararken, en kolay yol olan karayolunun insan eliyle kapatıldığını unutmamamız gerekiyor” ifadesini kullanırken, “Kıtlık bir savaş silahı olarak kullanılıyor ve bunu Ukrayna’da nasıl kınadıysak, Gazze’de de aynı ifadelerle kınamamız şart” diye konuştu.