Dünya Gazze’ye yönelik ‘radikal’ fikirler çoğalıyor

Gazze’ye yönelik ‘radikal’ fikirler çoğalıyor

06.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail hükümetinde Gazze’ye yönelik saldırılar konusunda “radikal” ve “insan haklarına aykırı” fikirlerin gün geçtikçe çoğaldığı görülürken, son olarak Kudüs İşleri ve Kültürel Miras Bakanı Amihay Eliyahu “nükleer bomba” önerisinde bulunması yeni bir skandala imza attı. 

Gazze’ye yönelik ‘radikal’ fikirler çoğalıyor

Koalisyon hükümetindeki aşırı sağ parti üyesi Eliyahu, katıldığı bir radyo röportajında Gazze Şeridi’ne herkesi öldürmeyi amaçlayan bir nükleer saldırının seçenek olup olmadığı sorusuna “Bu da bir yol” cevabını verdi. Bunun üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Eliyahu’nun bir sonraki duyuruya kadar hükümet toplantılarından uzaklaştırıldığını duyurdu. Açıklamada, Bakan’ın sözleri “gerçeklikten kopuk” olarak nitelendirilirken, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) savaşçı olmayanlara zarar vermemek için uluslararası hukuka uygun hareket ettiği öne sürüldü. Açıklamasına duyulan tepkinin ardından Eliyahu, sözlerinin “mecazi” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde İsrail’in istihbarat teşkilatı Mossad’ın eski müdür yardımcısı Ram Ben Barak, 2.5 milyon Gazzeli’yi dünyanın her yerine dağıtma önerisinde bulunmuş ve “100 ülkeden her biri 25 kişi alsın” demişti. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, Gazze Şeridi’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu öne sürerek “Ona döneceğimiz bir gün gelecek, bölgeyi korumamız gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı. İsrailli bir subayın ise kalabalık bir gruba yaptığı açıklamada “40 küsür yıllık hayatımın en mutlu ayı. Toprak bizim. Bütün ülke! Hepsi bizim! Gazze dahil! Lübnan dahil! Bütün vaat edilen topraklar! Fena halde geri döneceğiz!” dediği anların videosu sosyal medyada viral olmuştu.