Dünya Gönlünce bir hayat yaşadı!

Gönlünce bir hayat yaşadı!

13.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en tartışmalı ve en popüler liderlerinden İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi, 86 yaşında hayatını kaybetti. İtalyan siyasetini değiştiren Berlusconi, ardında skandalları da içeren zengin anılar bıraktı!

Gönlünce bir hayat yaşadı

DERLEYEN: PELİN AYKIN- Bir süredir lösemi tedavisi gören İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi, geçen hafta hastaneye kaldırılmasının ardından 86 yaşında vefat etti. Başta düzenlediği “Bunga Bunga” adlı seks partileri olmak üzere birçok skandalla anılan Berlusconi, 1994’ten 1995’e, 2001’den 2006’ya ve 2008’den 2011’e kadar üç dönem başbakanlık yaptı. “İtalya’nın en uzun süre hizmet veren başbakanı” unvanını alan Berlusconi, politikasıyla ülkenin siyasi manzarasını dönüştüren bir isimdi. Aynı zamanda 7 milyar dolarlık serveti olan bir iş insanıydı ve İtalya’nın en büyük medya şirketini kurmuştu. Milano’da orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Berlusconi, kariyerine müteahhit olarak başlamış ve inşaat sektöründe zengin olmuştu. Bu sektörden kazandığı parayla ülkenin ilk özel kanalı TeleMilano’yu kuran Berlusconi, daha sonra medya sektöründeki gücünü 5 yılda büyüterek 1978’de ilk medya grubu olan Fininvest’i kurmuştu. Berlusconi’nin 1987’de kurduğu Mediaset, zamanla medya imparatorluğuna dönüşerek İtalya’nın en büyük özel yayın şirketi oldu.

Haberin Devamı

‘Bir devir kapandı’

Ölmeden önce ülkenin en zengin 3. kişisi olan ve medyadaki gücünün etkisiyle siyasette popülerlik elde eden Berlusconi’nin ölümünün ardından “bir devrin kapandığı” yorumu yapıldı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni yayımladığı videoda Berlusconi’nin “İtalya tarihinin en etkili kişilerinden biri” olduğunu söylerken, Savunma Bakanı Guido Crosetto ise Twitter’da Berlusconi’nin ölümünün bir devrin sonu anlamına geldiğini yazdı. Ayrıca, Berlusconi’nin kurucusu ve lideri olduğu Forza Italia partisi, Başbakan Meloni’nin sağ hükümet koalisyonunun küçük ortaklarından biri. Berlusconi’nin hükümette bir rolü olmamasına rağmen, ölümünün önümüzdeki aylarda İtalyan siyasetini istikrarsızlaştırması bekleniyor. Eski başbakanın iş imparatorluğu da ölümünün ardından belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. 5 çocuğu olan Berlusconi’nin en büyük kızı Marina’nın önemli bir rol oynaması beklenmesine rağmen, ölümünden sonra Berlusconi’nin medya şirketi MFE’nin tüm sorumluluğunu kimin üstleneceği hiçbir zaman açıkça belirtilmedi.

Haberin Devamı

Gönlünce bir hayat yaşadı

İflastan kurtardığı Milan’ı zirveye çıkardı

İtalya’nın Milano kentinde doğan futbol tutkunu Berlusconi, 1986’da satın aldığı futbol kulübü AC Milan’ı iflastan kurtardı. 1986-2017 döneminde Milan’ın başkanlığını yapan Berlusconi, spor dünyasında da etkili oldu. Berlusconi’nin 31 yıllık yönetimi boyunca Milan 8 lig şampiyonluğu, bir Coppa Italia, 7 İtalya Süper Kupası, 5 Şampiyonlar Ligi, 2 Kıtalararası Kupa, 5 UEFA Süper Kupası ve bir Dünya Kulüpler Kupası olmak üzere 29 resmi kupa kazandı. Berlusconi’nin Milan’ın sahibi olarak başarısı ve kulübe verdiği modern imaj, iş ve siyasi kariyerinde etkili bir iletişim aracı oldu ve İtalyan halkının sevgisini kazanmasına yardım etti. Berlusconi’nin 2017’de sattığı Milan, eski başkanlarını unutmayarak başsağlığı mesajı yayımladı. Berlusconi’nin 2018’de satın aldığı ve o zamanlar İtalya’nın üçüncü liginde yer alan Monza takımıysa şu an ülkenin en üst futbol ligi olan Serie A’da oynuyor.

Gönlünce bir hayat yaşadı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berlusconi, 2005’te Samsun’da “Mavi Akım” doğal gaz hattının açılışında görülüyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dostluğu vardı

Berlusconi döneminde Türkiye - İtalya ilişkileri son derece olumlu gelişirken, Berlosconi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “dost” olduğu biliniyor. Berlusconi 2003 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın nikah şahitliğini yapmıştı. Berlusconi 2018 yılında da seçimi kazanan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yemin törenine bizzat katılmıştı. Dünya liderleri dün Berlusconi’nin vefatı üzerine taziye mesajları yayımladı.

Gönlünce bir hayat yaşadı

Marta Fascina, Berlusconi

Geçen yıl ‘sembolik’ olarak evlenmişti

Berlusconi’nin Carla Dall’Oglio ve Veronica Lario ile yaptığı 2 evlilikten 5 çocuğu bulunurken, eski başbakan geçen yıl 32 yaşındaki milletvekili Marta Fascina ile “sembolik” olarak evlenmişti. 400 bin euroluk düğünde, Berlusconi’nin çocuklarının evliliğe karşı çıkmasıyla resmi nikah yapılmamıştı.

‘Bunga Bunga’dan çeşitli davalara

Berlusconi, hayatının büyük bir kısmını davalarla uğraşarak geçirdi. 2021’de hayatı boyunca 86 davayla mücadele ettiğini iddia ederken, hiçbir zaman hapis cezası almadı. Kariyerinin başlarında 80’lerde dolandırıcılık ve yolsuzluktan aldığı mahkumiyet kararlarını temyiz etti. Reşit olmayan eskortlar da dahil genç kızların katıldığı kötü şöhretli “Bunga Bunga” adlı seks partileriyle ilgili davalar ise Şubat 2023’te sonuçlandı. Berlusconi, söz konusu kızların reşit olmadığını bilmediği için ceza almazken bu yıl ise seks partileri davasında tanıklara “yalancı şahitlik” yapmaları için rüşvet vermekle suçlandığı 3 davadan beraat etti. Berlusconi, ayrıca uzun süredir mafyayla bağlantılı olduğundan şüpheleniliyordu, ancak bunu da reddetti.