Dünya Görevi devraldı

Görevi devraldı

26.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin ilk Hintli ve en genç Başbakanı olan Rishi Sunak, görevi Kral Charles’tan aldı. Sunak, ilk konuşmasında Ukrayna’ya destek mesajı verirken, önceliğin ekonomi olduğunu vurguladı.

Görevi devraldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin yeni lideri olan Rishi Sunak, Kral 3. Charles ile Buckingham Sarayı’nda yaptığı görüşmede Başbakan olarak görevlendirildi. Liz Truss’ın istifasının ardından yerine geçen isim 42 yaşındaki Hint kökenli Sunak olmuştu. 

Haberin Devamı

Muhafazakar Parti’nin yeni lideri olan Sunak, Kral Charles tarafından Buckingham Sarayı’nda kabul edildi. Kral Charles’tan hükümeti kurma görevini alan İngiltere’nin yeni Başbakanı Sunak, ilk konuşmasını Downing Street’te bulunan Başbakanlık Ofisi’nde yaptı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle dünyadaki enerji krizinden bahseden Sunak, Ukrayna’ya sonuna kadar destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Sunak, eski başbakan Liz Truss’a saygılarını sunarken, bu dönemde bazı hatalar yapıldığını dile getirdi. Bu hataları düzelteceği belirten Sunak, önceliğinin ekonomik istikrarın ve piyasalarda güveninin tesisini olduğunu vurguladı. 

Görevi devraldı

Yeni Başbakan Rishi Sunak, Kral Charles’tan görevi aldıktan sonra Downing Street’te bulunan Başbakanlık Ofisi’ne geldi. Sunak’ı, gelişinde ilk olarak konutun “resmi fare yakalayıcısı” Larry karşıladı.

Haberin Devamı

Ekonomi öncelik 

Sunak, “Ekonomik istikrarı ve güveni hükümet gündeminin merkezine yerleştireceğim. Bu da alınması zor kararlar anlamına gelecek. Fakat, Kovid-19 sürecinde beni gördünüz. İnsanları ve işletmeleri koruyabilmek için elimden gelen her şeyi yaptım. Ama söz veriyorum. Bugün karşılaştığımız zorluklar karşısında da aynı mücadeleyi göstereceğim. Ülkemizi sözle değil, eylemlerle bir araya getireceğim. Size bunları vermek için her gün çalışacağım. Başbakan olarak inanılmaz başarılara imza atan Boris Johnson’a her zaman minnettar olacağım” ifadelerini kullandı. Sunak sözlerini “Birlikte inanılmaz şeyler başarabiliriz” diyerek bitirdi. 

Sunak’ın konuşmasının ardından Boris Johnson, Twitter üzerinden kendisini tebrik etti. Johnson, Muhafazakar Parti’de herkesin Sunak’a tam destek vermesi gerektiğini söyledi. İngiltere’de muhalefet partileri ise bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı yapıyor. Ülkedeki başbakanlık yarışından Penny Mordaunt’un çekilmesi üzerine 42 yaşındaki Sunak oylama yapılmadan İngiltere tarihinin hem en genç hem de Hint kökenli ilk başbakanı olmuştu. İngiltere’de ekonomik sorunlar nedeniyle baskı altında kalan Truss, 20 Ekim’de başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Truss, 45 gün görevde kalarak ülke tarihinde en kısa süre görev yapan başbakan olmuştu. 

Haberin Devamı

‘Kim sana oy verdi?’ 

İngiliz basını Rishi Sunak’ın başbakanlığını manşetlere taşırken, bazı gazetelerin başlıkları dikkat çekti. Genel olarak Sunak’ın açıklamalarını manşete taşıyan gazeteler İngiltere için yeni dönem ifadesini sıklıkla kullandı ve Sunak’ın ilk Hintli ve en genç başbakan oluşuna dikkat çekti. Independent ve Mirror gibi gazeteler ise, Sunak’ın hiç kimseden oy almadan başbakan oluşuna dikkat çekti. Mirror “Kim sana oy verdi?” diye sorarken, Independent ise “Bir oy bile almadan başbakan oldu” ifadesini kullandı. Daily Star ise ülkede neredeyse her ay başbakan değişmesine dikkat çekerken, Sunak’ın fotoğrafını takvimde Ekim ayı yaprağının üzerine bastı ve “Ekim sonunu görebilecek mi?” diye sordu.