Dünya Güney Amerika’da tansiyon yükseliyor

Güney Amerika’da tansiyon yükseliyor

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Venezuela’da Pazar günü yapılan referandumda yüzde 95’lik oy oranıyla halkın, komşu Guyana’nın petrol zengini bölgesi Essequibo’nun ülkeye dahil edilmesi yönünde oy kullanmasının ardından bölgede gerilim her geçen gün artıyor.

Güney Amerika’da tansiyon yükseliyor

Venezuela ordusunun Esequibo bölgesine girebilmek için zorlu arazi koşulları nedeniyle Brezilya sınırını geçmesi gerekmesi bölgede tansiyonu artırdı. Brezilya sınırdaki askeri varlığını artırırken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun referandumun ardından Ulusal Meclisten Esequibo’yu ülkenin 24. eyaleti olarak belirlenmesi için yasal düzenlemeler yapması ve bölgede petrol arama lisansı çıkarılmasını talep etmesi ise Guyana’yı teyakkuza geçirdi. Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, Maduro’nun adımlarının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile görüştüğünü ve BM Güvenlik Konseyi’nden müdahale etmesini istediğini açıkladı. Ayrıca, Çarşamba günü Venezuela sınırı yakınlarında Guyana ordusuna ait bir helikopterin içinde 7 kişiyle birlikte kaybolduğu ancak Venezula’nın olaya karıştığını gösteren bir kanıtın henüz bulunmadığı bildirildi. Guyana’nın savunma güçlerini teyakkuza geçirdiği belirtildi.  

Haberin Devamı

Bölge neden önemli? 

Venezuela ile Guyana arasında yer alan Essequibo bölgesinde petrol yatakları, altın, elmas, uranyum, boksit, manganez ve geniş bir biyolojik çeşitlilik bulunuyor. Venezuela, İspanya’dan bağımsızlığını kazandığından bu yana, o zamanki İngiliz kolonisi Guyana ile çizilen sınırlara itiraz ederek Essequibo üzerinde hak iddia etti. Ancak, Ekim ayında Essequibo’da yapılan bir başka büyük keşfin Guyana’nın rezerv miktarını Kuveyt veya Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) üzerine çıkarması da bölgeye talebi artırdı.