Dünya Haiti'de 'Barbekü' ayaklanması: 4 bin mahkum firar etti, hapishaneler boşaldı!

Haiti'de 'Barbekü' ayaklanması: 4 bin mahkum firar etti, hapishaneler boşaldı!

04.03.2024 - 08:42 | Son Güncellenme:

'Barbekü' lakaplı suç örgütü liderinin Başbakan'ı devirme çağrısı ülkedeki şiddet olaylarını görülmemiş bir boyuta taşıdı. Başkentte ağır silahlı çatışmalar yaşanıyor.

Haitide Barbekü ayaklanması: 4 bin mahkum firar etti, hapishaneler boşaldı

Haiti'de 'Barbekü' lakabıyla tanınan suç örgütü lideri Jimmy Cherizier, Cuma günü yaptığı açıklamada Başbakan Ariel Henry'i devireceklerini söyleyerek tehdit etti. Ailelerden çocukları okula göndermemelerini talep eden Cherizier'in açıklamalarının ardından başkent Port-au-Prince'de şiddet olayları tırmanışa geçti. Başbakan Henry’nin devrilmesini amaçlayan çeteler, Port-au-Prince’in % 80’ini kontrolleri altında tutuyor.

Haberin Devamı

Cherizier yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

"Savaş, ne kadar sürmesi gerekiyorsa o kadar sürecek. Ariel Henry'le savaşmayı sürdüreceğiz. İstenmeyen zararlardan kaçınmak için çocuklarınızı evde tutun." 

Haitide Barbekü ayaklanması: 4 bin mahkum firar etti, hapishaneler boşaldı

OLAĞANÜSTÜ HAL VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Silahlı çatışmaların yaşandığı başkentte, olaylara yakın bölgelerde yaşayan kişilerin evlerini terk ettiği ve sokakların barikatlarla kapatıldığı belirtildi.  Cuma gecesi geç saatlerde şehrin ana limanını ele geçirmeye çalışan silahlı gruplar, Cumartesi günü başkentteki Ulusal Hapishane'ye ulaşmayı başardı. Hapishanedeki yüzlerce tutuklunun çeteler tarafından serbest bırakıldığı bildirildi. Öte yandan Haitili bir gazeteciye göre, hapiste tutulan 4 bin dolayında kişinin çoğunun firar etti. Hapistekiler arasında, 2021’de Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin öldürülmesiyle suçlanan çete üyeleri de bulunuyordu.

Haberin Devamı

Haiti hükümeti, çete üyelerinin başkentin ana hapishanesine saldırıp binlerce mahkumun kaçmasına izin vermesi sonucu en az bir düzine kişinin ölmesinin ardından Pazar günü olağanüstü hal ve gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Hükümet yaptığı açıklamada, olağanüstü hal ve 18.00-05.00 arası sokağa çıkma yasağının 6 Mart Pazar gününden Çarşamba gününe kadar geçerli olacağını duyurdu. Her iki tedbirin de yenilenmeye tabi olacağı da belirtildi.

Haitide Barbekü ayaklanması: 4 bin mahkum firar etti, hapishaneler boşaldı

TIRMANIŞ GÖRÜLMEMİŞ BOYUTA ULAŞTI 

Ülkedeki polis sendikalarından birinden yapılan açıklamada, başkentteki güvenlik güçlerinin cezaevinin kontrolünü sağlamak adına polise yardım etmek için tüm arabalara ve silahlara el koyabileceği belirtildi. Açıklamada yanı sıra, cezaevinde kontrol sağlanamaması halinde silahlı grupların ilave üç bin kişilik bir kuvvete daha sahip olacağının altı çizildi. 

Güvenlik kaynakları CNN'e konuşarak son durum hakkında bilgi verdi. Buna göre, silahlı grupların ülkedeki karakolları ve havalimanını da hedef aldığı ve şiddet olaylarının görülmemiş boyuta ulaştığı vurgulandı. 

GÜVENLİK GÜÇLERİNE SESLENDİ: TUTUKLAYIN!

Başbakan Ariel Henry'i hedef alan Cherizier, güvenlik güçlerine seslenerek Başbakan'ı 'tutuklama' çağrısı yaptı:

"Haiti polisi ve ordusundan sorumluluk alıp Ariel Henry'i tutuklamasını istiyoruz. Halk bizim düşmanımız değil. Silahlı gruplar size düşman değil. Ülkenin kurtuluşu için Ariel Henry'i tutuklayın."

OLAYLARI ÖNE SÜRDÜ, GÖREV SÜRESİNİ 2025'E KADAR UZATTI

Haitide Barbekü ayaklanması: 4 bin mahkum firar etti, hapishaneler boşaldı

Eski bir polis memuru olan Cherizier, şu anda çetelerin oluşturduğu ittifakın liderliğini üstleniyor. Ülkedeki şiddet olaylarını azaltmayı başaramayan Henry'e yönelik kamuoyu tepkisi, Başbakan'ın geçen ay görevi bırakmayı reddetmesiyle birlikte tırmanışa geçmişti. Daha önce 7 Şubat'ta görevi bırakarak ülkeyi seçime götürme taahhütünde bulunan Henry, artan şiddet olaylarını gerekçe göstererek bu süreyi 31 Ağustos 2025'e kadar uzatmıştı.

Haberin Devamı

Haiti'yi sarsan şiddet olayları, Başbakan Henry'nin çok uluslu bir askeri misyonla ilgili anlaşmayı neticelendirmek için Kenya'yı ziyaret ettiği dönemde meydana geldi. Birleşmiş Milletler Ocak ayında, Haiti’de çete şiddeti yüzünden son bir yılda 8400’den fazla kişinin öldüğünü açıklamıştı.