Dünya Hanuka mumlarını yangın tüpüyle söndüren milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

Hanuka mumlarını yangın tüpüyle söndüren milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

18.01.2024 - 09:38 | Son Güncellenme:

Varşova Bölge Savcısı Mariusz Dubowski, aşırı sağcı milletvekilinin “mülke zarar vermek ve dini ibadet obje ve simgelere hakaret etmek” gibi suçlamalarla karşı karşıya kalacağını bildirdi

Hanuka mumlarını yangın tüpüyle söndüren milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

Polonya Parlamentosu, ‘Hanuka’ mumlarını yangın tüpüyle söndüren aşırı sağcı milletvekili Grzegorz Braun’un dokunulmazlığını kaldırdı. Aşırı sağcı Konfederasyon Partisi milletvekili Grzegorz Braun, Polonya Parlamentosu’nun alt kanadı Sejm'de Hanuka menorasındaki (8 günlük Yahudi bayramı Hanuka boyunca yakılan bir şamdan) mumları geçen yıl aralık ayında yangın söndürücü ile söndürmüştü.

Haberin Devamı

Geçmişte de Yahudi karşıtı ifadeler kullanan Braun, Parlamento’nun dokunulmazlığını kaldırmasının ardından hakkında açılan soruşturma kapsamında yargılanabilecek. Oylamada iktidarı oluşturan koalisyon hükümetine üye partilerin dışında, ana muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisi üyeleri de dokunulmazlığın kaldırılması lehinde oy verdi.

Polonya’da son seçimde iktidara gelen yeni koalisyon hükümetini oluşturan en büyük siyasi oluşum olan “Sivil Koalisyon” milletvekili Agnieszka Pomaska, oylamadan sonra Reuters’e yaptığı açıklamada, “Dokunulmazlık hakkı kullanarak onu korumanın hiçbir mantığı yok... Onun ne yaptığını biliyoruz, yaptıkları kabul edilemez.” dedi.

Varşova Bölge Savcısı Mariusz Dubowski Parlamento’da hukuk komisyonuna yaptığı açıklamada, aşırı sağcı milletvekilinin “mülke zarar vermek ve dini ibadet obje ve simgelere hakaret etmek” gibi suçlamalarla karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Haberin Devamı

NASIL GERÇEKLEŞTİRDİ?

Braun, eline bir yangın söndürücü alarak menoraya doğru yürüyüp, mumlara ve tüm Sejm (meclisin alt kanadı) salonuna köpük püskürtmüştü. Bunun ardından Sejm Başkanı Szymon Holownia, Braun'u mevcut oturumdan ihraç ederken, Donald Tusk hükümetinin güven oylamasına sunulacağı oturuma ara verilmişti.

Holownia ayrıca Braun'un davranışına karşı bir önergenin savcılığa gönderildiğini belirterek, milletvekilinin dini bir töreni bilerek engellediği şikayeti yapılacağını söylemişti.

Sejm Başkanlık Divanı, Braun'a 3 ay süreyle maaşının yarısının ve 6 ay süreyle de tüm harcırahının kesilmesi cezasını vermişti.