Dünya ‘Hareket’ saatimiz: 16.00 - 20.00 arası... Bedenin zamanı

‘Hareket’ saatimiz: 16.00 - 20.00 arası... Bedenin zamanı

08.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor yapmak için günün en iyi zamanının saat 16.00 ila 20.00 arası olduğu ortaya çıktı. Bu saatler arasında spor yapmak hem performansı hem sağlığı olumlu etkiliyor.

‘Hareket’ saatimiz: 16.00 - 20.00 arası... Bedenin zamanı

Günün her saatinde spor yapmanın sağlığa faydası olduğu biliniyor. Ancak hem performansı artırmak hem de sağlığımıza daha da katkıda bulunmak için spor yapmanın en ideal saatinin hangisi olduğu araştırıldı. BBC’nin haberine göre, uzmanlar spor yapmak için günün en uygun zaman diliminin saat 16.00 ila 20.00 arası olduğunu belirledi.

Haberin Devamı

Saat 16.00 ile 20.00 arasında hareket etmek performansı ve sağlığa katkıyı zirveye çıkarıyor. Araştırmacılar, olimpiyatlarda madalya kazanan yüzücüleri incelediklerinde, onların akşamüstü saat 17.00 civarında en hızlı şekilde yüzdüklerini belirlediler.

Bedenin zamanı

Özellikle ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri sırasındaki performansın akşamları, sabaha göre daha iyi olduğu bildirildi. Bir uzman, “Sabah yüzmenin de elbette canlandırıcı fonksiyonu var ama rekor kırma olasılığınız daha düşük” diyerek sporda zamanın önemini net şekilde vurguladı.

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde egzersiz fizyoloğu olan Juleen Zierath, “Günün en uygun saatinde spor yapmak, tip 2 diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıkları olan kişilerin sağlığında da faydayı en üst düzeye çıkarıyor. Her zaman egzersiz yapmak iyidir ama bunu vücudun saatine uygun şekilde gerçekleştirmek daha faydalı olur” dedi.

Haberin Devamı

‘Vaktim yok’ diyorsanız...

Spor yapmak isteyen biriyseniz ama “Ben çalışıyorum, saat 16.00 ila 20.00 arasında spora vakit ayıramam” diyorsanız, size de uzmanlardan bir öneri var. Uzmanlar, “Kendinize uygun zamanı bulursanız ve ona uzun sürede sadık kalırsanız, vücudunuz sizin saatinize uyum sağlayacak şekilde dönüşebilir” dedi. Öte yandan, araştırmaya göre, haftada bir gün sabahları bir saat direnç antrenmanı yapmak kadınlarda karın yağını ve kan basıncını azaltıyor. Ama kadınlar aynı egzersizleri akşam yaptıklarında kas performansları da artıyor.

Erkeklerdeyse akşam sporu kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor ve vücut yağının parçalanmasını teşvik ediyor.