Dünya Haritayı Finlandiya paylaştı! KKTC göründü çizgiye dikkat

Haritayı Finlandiya paylaştı! KKTC göründü çizgiye dikkat

05.04.2023 - 10:56 | Son Güncellenme:

Finlandiya'nın NATO hesabı üzerinden paylaşılan harita günler sonra ses getirdi. Söz konusu haritada KKTC üzerine atılan çizgi dikkat çekerken NATO paylaşımı retweet yaptı.

Haritayı Finlandiya paylaştı KKTC göründü çizgiye dikkat

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık ilkesinden vazgeçen İsveç ve Finlandiya NATO'ya girmek için sıraya girdi. Türkiye'nin verdiği onay sonrası dün NATO'ya kabul edilen Finlandiya birliğin 31 üye ülkesi olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Dünyanın izlediği törende, Finlandiya'ya yeşil ışık yakan Türkiye resmi onay belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a teslim etti. Bunun nedeni, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın NATO'nun Kurucu Antlaşmasına göre ittifakla ilgili belgelerin kayıt altına alınmasından sorumlu merci olması.

Haritayı Finlandiya paylaştı KKTC göründü çizgiye dikkat

BIDEN'DAN TÜRKİYE'YE İSVEÇ ÇAĞRISI

Finlandiya'nın NATO'ya katılımı sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, İskandinav ülkesinin ittifaka üye olmasından gurur duyduğunu belirtti. Biden sözlerinin devamında Türkiye'ye çağrı yaparak şöyle dedi:

'İsveç'in de NATO'ya katılmasını bekliyoruz. Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in onay sürecini sonuçlandırmasını istiyoruz'

NATO SINIRI İKİ KATINA ÇIKTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sadece birkaç yıl önce NATO'nun 'beyin ölümü' gerçekleşti ifadesini kullandı. Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle ise ittifak yeniden kendine geldi. Finlandiya'nın da birliği katılmasıyla Rus-NATO sınırı iki katına çıktı. Bu rakam an itibariyle tam 1340 kilometre.

Haberin Devamı

Haritayı Finlandiya paylaştı KKTC göründü çizgiye dikkat

FİNLANDİYA'DAN DİKKAT ÇEKEN HARİTA

Öte yandan Finlandiya'nın resmi NATO hesabından yaptığı paylaşım günler sonra dikkat çekti. Söz konusu paylaşımda Finlandiya, NATO üyesi ülkelerin olduğu bir Avrupa haritası paylaştı. Paylaşımda üye ülkeler yeşil ile boyandı.

Finlandiyalı yetkililer ise haritalı paylaşıma 'Finlandiya'nın #NATO üyeliğini onaylayan 30 Müttefikin tümüne içten teşekkürler' notunu düştü.

Haritayı Finlandiya paylaştı KKTC göründü çizgiye dikkat

KKTC SINIRINI GÖSTERDİLER

Haritada dikkat çeken en önemli noktalardan biri ise Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti oldu. Finlandiya, paylaştığı haritada KKTC'yi gösteren sınırı çizdi ve adayı ikiye böldü. NATO'nun resmi Twitter hesabı ise paylaşımı retweet yaptı.

BM VE DİĞER ÜLKELER TANIMIYOR

20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs harekatı sonrası KKTC sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır.