Dünya Hem katledip hem kaydetmişler

Hem katledip hem kaydetmişler

25.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Moskova’daki korkunç terör saldırısıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ederken, eylemi üstlenen DAEŞ, teröristlerin üzerlerinde bulunan kameralardan çekilen video görüntülerini de paylaştı! Detaylar ise dehşet verici.

Hem katledip hem kaydetmişler

Rusya’nın başkenti Moskova’da Cuma gecesi Crocus Belediye Binası konser salonuna düzenlenen ve 182 kişinin hayatını kaybettiği, 150’nin üzerinde kişinin ise yaralandığı belirtilen dehşet verici saldırının şoku sürerken, olayla ilgili yeni detaylar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Terör örgütü DAEŞ’in, eylemi gerçekleştiren militanlarının üzerine kamera yerleştirdiği ve katliamları kayıt altına aldığı anlaşıldı. Nitekim örgütün haber ajansı tarafından dolaşıma sokulan ve tüyler ürperten görüntülerde, militanların masum insanları nasıl öldürdüğü ve öldürmeye çalıştığı görülüyor. Videoda, saldırganlardan biri diğerine, “Makineli tüfeği getirin. Onları öldürün ve merhamet etmeyin. Kafirler yenilecek.” şeklinde ifade kullanırken, görüntülerde yüzleri kapatılan militanların katliam sırasında bıçak kullandıkları da anlaşılıyor. Görüntülerde bir diğerinin, DAEŞ’le ilişkili bir el hareketi yapması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Hem katledip hem kaydetmişler

Rus devlet medyası da, saldırganlar arasında yer aldığı iddia edilen 3 tutuklunun sorgu görüntülerini paylaştı. Bir tutuklunun, “Türkiye’de ne yapıyordun?” sorusuna “Orada (Türkiye’de) belgelerimin süresi doldu. Sınırı geçip buraya geldim” yanıtını verdiği görülüyor. Tacikçe konuşan bir saldırgan ise, Telegram’da adının “Feriduni Şemsidin” olduğunu söylediği bir vaizi takip ettiğini ve öldürme emrini de bir milyon ruble karşılığında söz konusu vaizin asistanından aldığını öne sürdü. Bununla birlikte Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, olay sonrası yaptığı açıklamada DAEŞ’e hiç değinmemesi ve tüm saldırganların Ukrayna’ya 100 km kala yakalandığını, sorumlu herkesin cezalandırılacağını söylemesi de dikkat çekiyor. Putin, “Her birini tespit edip cezalandıracağız” diyen Putin, şu anda asıl önemli olanın, Moskova’daki terör saldırısının arkasındakilerin yeni suçlar işlemesini önlemek olduğunu söyledi, ek önlemler alındığını kaydetti.

Haberin Devamı

Ulusal yas

Bununla birlikte Moskova yakınlarındaki Crocus Belediye Binası konser salonuna düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için dün Rusya’da ülke çapında ulusal yas ilan edilirken, bu, ülkenin modern tarihindeki 30’uncu ulusal yas günü niteliği taşıyor. Yas nedeniyle ülkede ve Rusya’nın ülke dışındaki resmi temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirildi, Rus TV kanalları reklam ve eğlence programlarını yayınlamadı. Nikaragua ve Sırbistan’ın da bulunduğu bazı ülkeler ise, Rusya ile dayanışma amacıyla ulusal yas ilan etti. Bu arada Tacikistan cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Başkan Emomali Rahmon’un Putin’e telefon görüşmesinde “Teröristlerin milliyeti, vatanı ve dini olmadığını” söylediği aktarıldı.

Bina tamamen restore edilecek

Terör saldırısı sonrası çıkan yangında çatısı çöken Crocus Belediye Binası’nın sahibi Aras Agalarov, kompleksi tamamen restore etmeyi planladıklarını açıkladı. 12.9 bin metrekarelik konser salonu kullanılmaz hale gelirken, Agalarov “Şirketimiz 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor ve büyük müzisyen Müslüman Magomayev’in (Sovyet devrinin Azeri kökenli ünlü şarkıcısı) adını taşıyan Crocus Belediye Binası duvarları içerisinde 15 yıldır en üst düzeyde binlerce etkinlik düzenlendi. Teröristlerin kurbanı olanlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Ancak onların kirli elleriyle yok edilenler yeniden onarılacak” dedi.

Haberin Devamı

Hem katledip hem kaydetmişler

O geceden dehşet verici detaylar

Rusya’nın başkenti Moskova’da Cuma gecesi düzenlenen saldırıyla ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Crocus Belediye Binası tuvaletlerinden birinde yaklaşık 28 cesedin bulunduğu açıklanırken, tahliye merdiveninde 14 ceset keşfedildiğini belirtildi. Panikle aynı noktaya kaçan insanların teröristler için kolay av haline geldiği ifade ediliyor. Rus medyası, insanların ailece katledildiğini ve anne ile çocuklarının cesetlerinin birbirlerine sarılmış halde bulunduğunu bildirdi. Rus medya organı RBC, güvenlik kamerası görüntülerinin silahlı kişilerin eğitimli olduğunu gösterdiğini öne sürdü. Bir kaynak da saldırganların bilinçli olarak tahliye çıkışlarını kapatarak binayı ateşe verdiğini, bu nedenle bazı sivillerin boğularak veya dumandan zehirlenerek öldüğünü söyledi. İddialara göre, saldırganlar rastgele yangın çıkarmadı, bilinçli olarak çıkış noktalarını tıkadı.

Haberin Devamı

Hem katledip hem kaydetmişler

Taziye defteri açıldı bayraklar yarıya indi

Moskova’daki saldırı sonrası can kaybı sayısı artmaya devam ederken, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde ve İstanbul’daki konsolosluğunda bayraklar yarıya indirildi, elçilikte taziye defteri açıldı. Türkiye’den pek çok vatandaşın, elektronik posta yoluyla büyükelçiliğe taziyelerini ilettiği bildirilirken, Ankara’daki bazı vatandaşlar da, diplomatik misyonun girişine çiçek bırakarak dayanışma örneği sergiledi. Büyükelçilik sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla, Türk vatandaşlarına teşekkür edilirken, Pazartesi ve Salı günleri taziye defteri açılacağı duyuruldu. Bununla birlikte İstanbul’daki konsoloslukta da ulusal yas kapsamında bayrakların yarıya indiği ve çiçek bırakıldığı kaydedildi.