Dünya Her derde deva 135 yıllık karışım parkelerin altından çıktı! 'En iyi kan temizleyici'

Her derde deva 135 yıllık karışım parkelerin altından çıktı! 'En iyi kan temizleyici'

01.12.2022 - 07:05 | Son Güncellenme:

İki ev arkadaşı 19'uncu yüzyıldan kalma evlerinin altında gizli bir oda olduğundan habersizdi. Matkap ve testere yardımıyla parkeleri kaldırdıklarında ortaya çıkan şey karşısında ise adeta afalladılar. İşte boş şişesi bile 4 bin liradan satılan, 'en iyi kan temizleyici' denilen karışımın ardındaki hikaye.

Her derde deva 135 yıllık karışım parkelerin altından çıktı En iyi kan temizleyici

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - İngiltere'de yaşayan Lucia Hillier ve ev arkadaşı Tom, bu ayın başlarında TikTok hesabında 3 milyondan fazla izlenen bir video paylaştı. Video, Hiller'in evinin döşeme tahtalarının altındaki odayı yeni keşfettiğini gösteriyordu. "Secretroom" (Gizli Oda) başlığını verdikleri videoda döşeme tahtalarının altındaki rutubetli odaya yavaşça adım atıyorlardı.

Haberin Devamı

Her derde deva 135 yıllık karışım parkelerin altından çıktı En iyi kan temizleyici

1887'DEN KALMA HER DERDE DEVA İLAÇ

Bir matkap ve testere yardımıyla gizli odanın bir kısmını ortaya çıkarmayı başardılar. Bir korku filminin içindeymiş gibi hissettiren videoda attıkları her adım onları evlerindeki gizli mahzene doğru götürüyordu. Luca ve Tom aşağıda ne olduğunu görmek için yeni kazılmış çukurdan aşağı indiler. Bir merdiven kullanarak kendilerini toz ve inşaat malzemeleriyle dolu bir odanın önünde buldular. Odanın köşesinde kocaman bir cam şişe yığını vardı. Bazıları 1897 tarihli bir viski şişeleriyken bazılarının üzerinde de 'Clarke'ın Dünyaca Ünlü Kan Karışımı' yazan kabartmalı bir metin vardı. Bu şişeyi eline aldığında Lucia Hillier oldukça heyecanlandı. 

Heyecan verici videoyu izleyen TikTok kullanıcıları bu keşife, "Evde sanki eski bir parti düzenleniyor gibi" diyerek yorum yaptı. Takipçilerden bazıları ise Hillier ve arkadaşı Tom'u buldukları bazı objelerin eşsiz olabileceği konusunda uyardı.

Market Lavington Müzesi'ne göre, Hillier'ın elinde tuttuğu 1887'den kalma şişenin içindeki karışım 19'uncu yüzyılda 'her şeyi iyileştiren bir ilaç' olarak kabul görmüştü. 1909'da İngiliz Tabipler Birliği sözde ilacın içeriğinin sadece su, şeker, alkol ve eser miktarda kloroform ve amonyak olduğunu açıkladı. ABD Hastalık Kontrol Merkezleri'ne göre bu ilaç karaciğer ve böbrek hastalıkları için kesin bir tedavi sağlıyordu. Şişenin içinden bu tarihi ilacın kokusunu almaya çalışan Hillier, duyduğu sert kokuya dayanamadı ve öğürerek geri çekildi. İki arkadaş şişelere ek olarak, bir çift eski bot ve başka bir gizli bölmeye açılan yolu da keşfetti.

Haberin Devamı

Her derde deva 135 yıllık karışım parkelerin altından çıktı En iyi kan temizleyici

BOŞ ŞİŞESİ BİLE YAKLAŞIK 4 BİN LİRA

TikTok'ta Hillier'in videosuna denk gelen bir 'internet dedektifi' şişelerin tanesinin 200 dolar (yaklaşık 4 bin lira) değerinde olabileceğini, "O kan karışımının boş şişesi tek başına yaklaşık 200 dolara gidiyor" diyerek belirtti. Clarke'ın Dünyaca Ünlü Kan Karışımı'nın boş şişeleri yıla, boyuta ve duruma bağlı olarak 10 dolara (yaklaşık 186 lira) kadar düşebiliyor. Peki Clarke'ın Ünlü Kan Karışımı nasıl ortaya çıkmıştı ve ilaca adını veren Clarke kimdi?

Francis Jonathan Clarke, 1842'de İngiltere'nin Lincoln şehrinde eczacılık yapan Robert Clarke'ın oğlu olarak doğdu. 1859'da henüz 17 yaşında olan genç Francis, babası gibi bir kimyager olarak iş kurdu. Halkın ferahıyla ilgili olan endişesi, onu her derde deva olabilecek bir ilaç keşfetmeye kadar itti.

Haberin Devamı

Her derde deva 135 yıllık karışım parkelerin altından çıktı En iyi kan temizleyici

'EN İYİ KAN TEMİZLEYİCİ'

Babasının yanında yetişen Francis Clarke bir müddet sonra evine çok yakın bir noktada dükkan kiraladı. İşleri gelişti ve kısa süre sonra kendi tıbbi malzemelerini yapmaya başladı. Bunların arasında son derece popüler olan 'Clarke'ın Dünyaca Ünlü Kan Karışımı' adını verdiği patentli bir ilaç da vardı. 1868'de bu ürüne olan talep, onu daha büyük ve daha prestijli bir yere teşvik etti. Yeni tesisine de 'Eczacılar Salonu' adını verdi. Dünyanın her yerinden yüz binlerce insan onun 'Kan Karışımı'nı satın aldı. İlacın yaralar, beze şişmesi, cilt şikayetleri, iskorbüt, kanserli ülserler, romatizma, gut, göz ağrısı, sivilce, siyah nokta ve basur gibi çok çeşitli şikayetlere kesin bir çare olduğu iddia edildi.

Bu ilaç bilimin gün yüzüne çıkardığı 'en iyi kan temizleyici' olarak kabul ediliyordu. 1870'lerde Francis, 100 yıl ticarete devam edecek olan Lincoln ve Midland İlaç Şirketi'ni kurdu. Kamu yaşamına aktif olarak katılarak 1878, 1883 ve 1884'te üç kez Lincoln Belediye Başkanı oldu. Çevresi tarafından da çok sevilen Francis Clarke, 46 yaşında hayata gözlerini yumana kadar burada yaşadı.