Dünya Her gün için 10 sağlıklı yol

Her gün için 10 sağlıklı yol

21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Her işin başı sağlık” diyoruz ama hastalıklardan korunmak için yapmamız gerekenler var. İşte sağlık için her gün uygulanabilecek kolaylıkta 10 adet öneri... 

Her gün için 10 sağlıklı yol

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Bilimsel çalışmalar, insanların günlük yaşamlarında gerçekleştirecekleri 10 kolay davranışla, sağlıklı bir hayat sürdürebileceklerini gösteriyor.

Haberin Devamı

1- Günde 8 çilek

Beslenmenize günde sadece 8 çilek eklemek hafızanızı ve ruh halinizi geliştirir, demans ve depresyona karşı koruyabilir.

2 - Kahvaltıdan önce egzersiz

Kahvaltı öncesi saat 7-9, kilo vermek isteyenler açısından egzersiz yapmak için en iyi zaman.

- Fazla oturmayın

30 dakikalık oturmayı hemen hemen her türlü aktiviteyle değiştirmek, kilo kaybını sağlıyor ve kalbi koruyor.

4 - Hızlı yürüyün

Leicester Üniversitesi’nin geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmasına göre, daha hızlı yürüyenler daha uzun yaşıyor ve kanser veya kalp hastalığından ölme olasılıkları daha az.

5 - Lif tüketin

Günde fazladan 8 gram lif tüketmek kalp hastalıklarını, diyabeti, kolorektal kanser vakalarını ve erken ölümleri yüzde 27’ye kadar azaltıyor.

Haberin Devamı

6 - Güneşe çıkın

Araştırmaya göre, her gün biraz krem sürmeden güneşlenmek D vitamini seviyesini korumayı sağlıyor ve kan basıncını düşürüyor.

7 - Sohbet edin

50 yaş üstü 900 kişi üzerinde yapılan araştırma, sağlıklı bir sosyal çevresi olanların beyin yapılarını koruduklarını ortaya çıkardı.

8 - Geç yemeyin

İspanya’daki bilim insanları, 100 binden fazla kişinin verilerini analiz ettiğinde, geç kahvaltı ve akşam 21.00’den sonra akşam yemeği yemenin daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğunu buldu.

9 - Uykusuz kalmayın

ABD’deki Baylor Üniversitesi’nden araştırmacılar, yatmadan önce ertesi gün için “yapılacaklar listesi” hazırlamaya birkaç dakika ayırmanın daha hızlı uykuya dalmaya yardımcı olabileceğini buldu.

10 - Beş dakika esneyin

Haftada 5 kez basit esneme hareketleri yapanların erken ölme riskinin % 20 daha düşük olduğu bildirildi.

‘Abur cubur’la kanser bağlantılı

Bilim insanları abur cubur ile kanser arasındaki “kayıp bağlantı”yı keşfetti. Singapur’daki araştırma, abur cubur tüketildiğinde üretilen kimyasalların kanser riskini artırdığını buldu. Kırmızı et ve şeker yükünün kanserden koruyan genlerin çalışmasını engelleyebildiği ortaya çıktı. Vücut şekerli ve yağlı yiyecekleri parçaladığında salınan ‘metilglioksal’ın BRCA2 geninin kansere karşı koruyuculuğunu kaybettiği bildirildi.