Dünya Her kirli nefeste kanser tehlikesi

Her kirli nefeste kanser tehlikesi

28.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hava kirliliğinin, meme kanserine yakalanma riskini yüzde 45, prostat kanseri olma riskini ise yüzde 28 artırdığı ortaya çıktı.

Her kirli nefeste kanser tehlikesi

Kanser araştırmaları üzerine yayınlar yapan “Anticancer Research” dergisinde cuma günü yayımlanacak büyük bir çalışma, İngiliz “Daily Mail” gazetesinde paylaşıldı.

Haberin Devamı

27 akademik çalışmanın incelenmesiyle ortaya çıkarılan raporda, akciğer hastalıklarına etkisi kanıtlanmış olan hava kirliliğinin kanserle de doğrudan bağlantılı olduğu bildirildi.

ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR

Hava kirliliğine uzun süre maruz kalmanın meme kanserine yakalanma riskini yüzde 45, prostat kanseri olma riskini ise yüzde 20 ila 28 oranında artırdığı belirlendi. Hava kirliliğine maruz kalan meme kanseri hastalarında ölüm riskinin, kalmayanlara göre yüzde 80 arttığı belirtildi. Ciğerlerine kirli havayı çekenlerde herhangi bir kanser türünden ölme riskinin ise yüzde 22 arttığı bildirildi.

DNA'YI BOZUYOR

Kanserle ilgili çalışmayı yürüten İngiliz profesör Kefah Mokbel, hava kirliliğinin, sigara, obezite ve alkol kadar sağlık için tehlikeli hale geldiğini söyledi. Mokbel, “Kirli havadaki PM2.5 adlı ince partikülün vücuda girdiğinde, kansere yol açabilecek DNA hasarı yarattığına dair kanıtlar artıyor. Ayrıca hormon bezlerini de bozuyor. Bu da meme ve prostat kanseri riski yaratıyor.”