Dünya ‘Her saniye Dünya büyüklüğünde alanı yutuyor’

‘Her saniye Dünya büyüklüğünde alanı yutuyor’

16.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avustralyalı astronomların liderliğini yaptığı bilim insanlarından oluşan bir ekip, son 9 milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliğini keşfettiklerini açıkladı.

‘Her saniye Dünya büyüklüğünde alanı yutuyor’

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan 1.3 metrelik SkyMapper Güney Gökyüzü Araştırması teleskobuyla yapılan gözlemlerde son derece parlak bir kara delik keşfedildi.

Haberin Devamı

Kara deliğin her saniyede Dünya büyüklüğünde bir alanı yuttuğu belirtildi. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, Avustralya Ulusal Üniversitesi öncülüğünde yapılan çalışmada, New South Wales ve Güney Afrika’nın Cape Town kentindeki teleskopların kullanıldığı açıklandı. Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Dr. Christopher Onken, “İnsanlar yaklaşık 60 yıldır bu tür keşifler yapmaya çalışıyor ama bu kara delik büyük ihtimalle Samanyolu’na çok yakın
olduğu için fark edilememiş olabilir” dedi.

Yeni keşfedilen süper kütleli kara delik o kadar hızlı büyüyor ki, Samanyolu'nun tamamından 7 bin kat daha fazla parlıyor.

PARLAKLIĞININ NEDENİ BİLİNMİYOR

Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.

Benzer büyüklükte başka kara deliklerin de olduğunu söyleyen Onken, "Ancak hepsi evren tarihinde galaksiler arasındaki birleşmelerin çok daha yaygın olduğu daha eski zamanlarda olma eğiliminde" dedi.

J1144'ün bu sıradışı parlaklığının nedeni bilinmiyor. Onken, "Belki iki büyük galaksi çarpıştı ve kara deliğe doğru çok fazla miktarda gaz saçtı" tahmininde bulunuyor.