Dünya Hindistan, İngiltere’den mücevherlerini istiyor

Hindistan, İngiltere’den mücevherlerini istiyor

14.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hindistan, İngiltere’nin kraliyet taçlarında kullanılan paha biçilmez Kuh-i-Nur elması da dahil olmak üzere, İngiliz sömürgesi döneminde ülkeden alınan efsanevi hazinelerin iadesini istemeye hazırlanıyor.

Hindistan, İngiltere’den mücevherlerini istiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Hindistan Başbakanı Narenda Modi’nin başbakan olarak birinci hedefi olduğu belirtilen tarihi eserlerin geri alınması sürecindeki ilk adım ise kraliyet mücevherleri arasında en görkemlilerinden biri olan Kuh-i-Nur elmasının anavatanına dönmesini sağlamak.

Haberin Devamı

Geçmişle hesaplaşma

Gösterişli, benzersiz ve 105 karatlık Kuh-i-Nur elmasının geçmişi 17. Yüzyıl başlarında Babür İmparatoru’nun tahtına kadar uzanıyor. Oradan Hint yöneticilere, Pencap Krallığı’nın işgalinin ardından İngiliz “Doğu Hindistan Şirketi” aracılığıyla 1850’de Kraliçe Victoria’ya ulaştığı belirtiliyor. Bugün kraliyet mücevherleri envanterindeki elmas, 1953 yılında Kraliçe II. Elizabeth’in taç giyme töreninde kullandığı taçta bulunuyordu. İngiliz “Telegraph” gazetesine göre, Hintli diplomatlar, mücevherlerin iadesi girişimini, 90 yıl İngiliz sömürgesi altında geçen süreye istinaden “geçmişle hesaplaşma” olarak adlandırıyor. İade sürecinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere olumsuz yansıyacağı kaydediliyor.