Dünya Hıristiyanlar Musul’dan kaçıyor

Hıristiyanlar Musul’dan kaçıyor

13.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinde yaşayan Hıristiyanlara yönelik şiddet kampanyası yüzünden bir gün içinde yaklaşık 1000 Hıristiyan ailenin kenti terk ettiği belirtildi.

Hıristiyanlar Musul’dan kaçıyor

Musul’un da içinde bulunduğu Ninova bölgesinin valisi Duraid Muhammed Kaşmula önceki gün yaptığı açıklamada, cuma gecesinden cumartesi gecesine kadar 932 ailenin Musul’daki evlerini terk ederek kiliselere, manastırlara ve civardaki Hıristiyan köy ve kasabalarına sığındıklarını söyledi. Bu kaçışın kökeninde Hıristiyanlara karşı yürütülen kampanya ve bu topluma yönelik şiddet olaylarının yattığını belirten Vali, “Bu, 2003’ten beri Hıristiyanlara yönelik en şiddetli kampanya” dedi ve bunun sorumluluğunun El Kaide terör örgütü mensuplarına ait olduğunu ifade etti. Kentte 28 Eylül’den beri 11 Hıristiyan’ın öldürüldüğü, önceki gün de Hıristiyanlara ait 3 evin yıkıldığı belirtldi.
Vali’nin bu açıklaması üzerine Irak İçişleri Bakanlığı, Musul’a 1000 kadar takviye polis gönderdi. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, takviye polislerin Musul’un Hıristiyan mahalleleriyle kiliselerinde güvenliği sağlamaya çalışacakları belirtildi. Musul’a ayrıca biri güvenlik biri kriminal olmak üzere iki ayrı soruşturma ekibi de yollandı.
Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedictus da Irak’taki Hıristiyanlara uygulanan şiddeti kınadı. Papa, dün yaptığı konuşmada Irak’taki durumun büyük acılara ve endişeye neden olduğunu söyleyerek, kendisini dinleyenlere, “Sizi barış ve uzlaşma için dua etmeye çağırıyorum” dedi.

Yazarlar