Dünya Hollywood’un asi ruhu ‘gitmeye’ hazır!

Hollywood’un asi ruhu ‘gitmeye’ hazır!

27.11.2022 - 09:55 | Son Güncellenme:

Politik duruşuyla farklı bir şöhret edinen ABD’li aktris Jane Fonda, şimdi sağlığı için mücadele ederken yine cesur. 84 yaşındaki Fonda, “İyi bir hayat yaşadım, ölmeye hazırım” diyor.

Hollywood’un asi ruhu ‘gitmeye’ hazır

Pelin Aykın- Eylül ayında Non-Hodgkin Lenfoma hastalığına yakalandığını açıklayan 84 yaşındaki Hollywood yıldızı Jane Fonda, “harika bir hayatı” olduğunu belirterek “gitmeye” hazır olduğunu açıkladı. “Entertainment Tonight”a konuşan Fonda, “Benim yaşıma geldiğinizde, önünüzde değil de arkanızda geçen zamanın farkına varsanız iyi olur, yani sadece bu gerçekçi. Gitmekten korkmuyorum, ölmeye hazırım, harika bir hayatım oldu” dedi. Oscar ödüllü aktris, gelecek ay 85’inci yaş günü için bir parti vereceğini de sözlerine ekledi. Öte yandan ağustos ayında verdiği bir röportajda yaşlılığın gençlikten daha kolay olduğunu söyleyen Fonda, 20’li yaşlarında kendini “kaybolmuş” hissettiğini ifade etmişti. Fonda, 20’li yaşlarında mutsuz olduğunu ve kendisini yaşlı hissettiğini, hatta çok uzun yaşayacakmış gibi hissetmediğini söylemişti.

Haberin Devamı

Hakları savundu

1968 yapımı “Barbarella” filmiyle hem güzelliğini hem de oyunculuğunu ispatlayan Jane Fonda, çeşitli konularda aktivist olarak da kamuoyunun önünde “mücadeleci kişiliğiyle” dikkat çekti. Başarılı bir aktör olan babası Henry Fonda’nın gölgesinde oyunculukta kendisini ispatlamaya çalışırken hep ezilenlerin yanında yer aldı. 1960’larda siyah Amerikalılar için insan hakları açısından eşitliğin kurulmasını amaçlayan sivil haklar hareketine katıldı, yine siyah halkın haklarını savunan Kara Panterler’i destekledi. Alcatraz Adası’nın Amerikan Kızılderilileri tarafından işgaline destek verdi. Ama en çok Vietnam Savaşı’nı protesto eden yürüyüşlerde en önde yer almasıyla akıllarda kaldı. Jane Fonda’nın özellikle 1972’deki Vietnam ziyareti sırasında uçaksavar silahını Amerikan güçlerine doğrulttuğu fotoğrafı büyük ses getirdi. Ama aktris sonra ABD askerlerine hakaret olabileceği ihtimali nedeniyle bu hareketinden pişmanlık duyduğunu ancak Vietnam Savaşı’nı hiçbir zaman desteklemediğini belirtti.

Haberin Devamı

Hollywood’un asi ruhu ‘gitmeye’ hazır

Mücadeleci bir kişiliği var

Jane Fonda’nın aktivistliği nedeniyle 1967 ile 1973 yılları arasındaki telefon görüşmeleri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından izlenen yaklaşık 1.600 Amerikalıdan biri olduğu ortaya çıktı. Fonda 1970’de uyuşturucu kaçakçılığı şüphesiyle Ohio’da Cleveland Hopkins Uluslararası Havaalanı’nda gözaltına alındı. Daha sonra bavulundaki vitaminlerin uyuşturucu olduğu suçlamasıyla kendisini gözaltına alan polisin, Beyaz Saray’ın doğrudan emriyle hareket ettiğini söylediğini açıkladı. Feminist ve çevre aktivisti de olan yıldız, geçmişte Irak Savaşı’na da karşı çıktı. 2017’de yerlilerin yaşadığı bölgedeki Kuzey Dakota Boru Hatları’nın inşası konusunda ABD’nin eski başkanı Donald Trump ile karşı karşıya geldi. 2019’da da iklim krizini protesto için Washington’ta düzenlenen yürüyüşte en önde slogan atarken gözaltına alındı.