Dünya Husiler Kızıldeniz'de bir gemiye yapılan saldırıyı üstlendi

Husiler Kızıldeniz'de bir gemiye yapılan saldırıyı üstlendi

27.12.2023 - 09:17 | Son Güncellenme:

Yemen'de başkent Sana dahil ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle "Filistinlilerle dayanışma" amacıyla Kızıldeniz'de seyreden ve İsrail bağlantılı olduğunu belirttikleri gemilere yönelik saldırılar düzenliyor.

Husiler Kızıldenizde bir gemiye yapılan saldırıyı üstlendi

Yemen merkezli Husi milisler, Kızıldeniz'de seyreden bir konteyner gemisine düzenlenen füze saldırısının sorumluluğunu üstlendi.  Ayrıca Şii silahlı grup, İsrail'in güneyindeki Eylat kentinde bir askeri hedefe insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediklerini bildirdi.  Husi askeri sözcü Yahya Seri, televizyonda yaptığı açıklamada, grubun "MSC United" olarak tanımladığı gemiyi, mürettebatın uyarılara yanıt vermemesi üzerine hedef aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Seri ayrıca, işgal altındaki Filistin toprağı olarak adlandırdığı İsrail'in Eylat kentini ve diğer bölgelerini hedef alan bir askeri operasyon düzenlediklerini dile getirdi.  Askeri sözcü, hedeflerinin başarıya ulaşıp ulaşmadığına dair bilgi vermedi.

MSC Mediterranean Shipping adlı deniz taşımacılığı şirketinden yapılan açıklamada ise Suudi Arabistan'dan hareketle Pakistan istikametine giden "United VIII" isimli gemiyi hedef alan saldırıda mürettebattan yaralanan olmadığı bildirildi.  Açıklamada, geminin yakındaki bir koalisyon donanma savaş gemisine saldırıya uğradığı bilgisini verdiği ve kaçınma manevraları yaptığı belirtildi.

İNGİLİZ VE FRANSIZLAR BÖLGEDE

İsrail ordusu da, kendi topraklarına doğru gelen "düşman bir hava hedefinin" önlendiğini açıkladı. İngiliz deniz güvenliği ajansı UKMTO, bugün (26 Aralık) sabah saatlerinde Kızıldeniz'de, Yemen'in Hudeyde Limanı yakınlarındaki bir geminin yakınında patlamalar duyulduğunu ve füzeler görüldüğünü duyurmuştu. 

Haberin Devamı

Kısa bir süre önce de, yine Hudeyde açıklarında bir başka geminin yakınında iki patlama sesi duyulduğunu belirten UKMTO, herhangi bir hasar ya da can kaybı rapor etmedi. Yemen'de başkent Sana dahil ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü elinde bulunduran İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle "Filistinlilerle dayanışma" amacıyla Kızıldeniz'de seyreden ve İsrail bağlantılı olduğunu belirttikleri gemilere yönelik saldırılar düzenliyor. Geçtiğimiz haftalarda bölgede devriye gezen Amerikan, Fransız ve İngiliz savaş gemileri tarafından çok sayıda füze ve insansız hava aracı düşürüldü.

Pentagon'a göre, Husiler şu ana kadar yüze yakın insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenleyerek 35'ten fazla ülkenin dâhil olduğu toplam 10 ticari gemiyi hedef aldı.