Dünya Husilere müdahale sürdü

Husilere müdahale sürdü

14.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef alan Yemen’deki Husilere yönelik müdahalesi önceki gece de devam etti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, “Saat 03.45’te ABD güçleri, Yemen’deki Husilere ait radar tesisine saldırı düzenledi.

Husilere müdahale sürdü

Bu saldırı, USS Carney (DDG 64) tarafından Tomahawk füzeleri kullanılarak gerçekleştirildi” ifadeleri kullanıldı. Yemen’e yönelik son saldırının, Husilerin ticari gemiler de dahil olmak üzere deniz taşıtlarına saldırı kabiliyetini azaltmak için önceki gün gerçekleştirilen saldırıların devamı olduğu vurgulandı. İran destekli Husilerin 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki gemilere 28 saldırı düzenlediği, bu saldırılarda gemisavar balistik füzelerin, insansız hava araçlarının ve seyir füzelerinin kullanıldığı aktarıldı. ABD’nin Yemen’e son saldırısının 20’den fazla ülkenin katıldığı ortak koalisyon olan Refah Muhafızı Operasyonu ile ilgisi olmadığı, saldırıyı tek taraflı gerçekleştirdiği kaydedildi. 

Haberin Devamı

Çatışmanın daha da büyümesi endişesi devam ederken, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Yemen’deki Husilere yönelik düzenlenen saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, “İran’la çatışma arayışında değiliz. Olayları tırmandırmak istemiyoruz. Son birkaç günde yaşanan olayların büyümesi için de bir neden yok” dedi. Bununla birlikte uzmanlar müdahaleler sonrası Husilerin yeni saldırılar düzenlemesinin çok büyük ihtimal olduğunu ifade ediyor. ABD ve İngiltere’nin Perşembe günü gerçekleştirdikleri saldırı, bölgedeki çatışmaların yayılacağı kaygılarını artırmıştı. 

Yemen hükümeti Husileri suçladı

Yemen’de uluslararası alanda tanınan merkezi hükümet, Husileri sert biçimde suçlayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, ‘isyancılar’ olarak nitelenen Husilerin ‘propaganda amaçlı olarak bir çatışma yarattığı’ ve Gazze’ye olan desteklerinin de ‘yalan olduğu’ ifade edildi. Hükümet öte yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da kınadı ve Filistinlilere insani yardım çağrısında bulundu. Husilerin Gazze’ye yönelik destek açıklamalarıyla, Yemen halkı nezdinde popülaritelerini artırdıkları ifade ediliyor. Yemen’de merkezi hükümet ise Suudi Arabistan tarafından destekleniyor.

Haberin Devamı

Rus petrolü taşıyan gemiyi hedef aldılar!

Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı ticari gemileri hedef alan Husilerin, yanlışlıkla bir Rus gemisini vurmaya çalıştığı ortaya çıktı. Rus petrolü taşıyan gemiyi hedef alan Husilerin fırlattığı füzeler tankerin 400-500 metre yakınına düştü. Saldırı girişimi sonrası tankerde ve mürettebatta bir sorun olmadığı açıklandı.