Dünya İdamla yargılananlara sadece 15 dakikalık savunma!

İdamla yargılananlara sadece 15 dakikalık savunma!

17.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü sonrasında yaşanan olayların şoku sürerken, protestolarla ilgili ardı ardına gelen idam kararları da tartışılıyor.

İdamla yargılananlara sadece 15 dakikalık savunma

İran İnsan Hakları Eylemcileri Haber Ajansı’na (HRANA) göre, şimdiye kadar 22 kişi eylemlerle bağlatılı olarak idam cezasına çarptırılırken, 4’ünün cezası infaz edildi. BBC’nin haberine göre, son olarak 7 Ocak’ta 22 yaşındaki karate şampiyonu Muhammed Mehdi Karami’nin idamı gerçekleştirilirken, Muhammed’e kendisini savunmak için “15 dakikadan az” süre verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

İran’da bu gibi vakalarda ve casusluk suçlamalarında, mahkeme, yargı otoritelerinin onayladığı listeden bir avukatı davaya atıyor. Devletin atadığı avukatların, çoğu kez “sorgu yargıcı” gibi davranıp, zanlıları savunmadığı söyleniyor. Nitekim Muhammed’in babası da, devletin atadığı avukata birkaç kez ulaşmaya çalıştığını ancak yanıt alamadığını söyledi.

Öte yandan ülkede geçen Eylül’de başlayan protesto gösterilerinde şu ana kadar en az 522 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’nın verilerine göre ölenlerin 70’i 18 yaşın altında, 68’i de polis ve güvenlik görevlisi. HRANA, protestolarda yaklaşık 20 bin kişinin tutuklandığını belirtti.