Dünya İdlib’de silahlar ‘şimdilik’ sustu

İdlib’de silahlar ‘şimdilik’ sustu

11.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İdlib, Halep ve Hama bölgelerinde rejim karşıtı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ateşkesle sona erdi.

İdlib’de silahlar ‘şimdilik’ sustu

Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ile çok sayıda muhalif grubu içinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) arasında yapılan anlaşma kapsamında İdlib ve bölgenin geneli Kurtuluş Hükümeti’ne devredilecek. İdlib’de eski adıyla El Nusra olan HTŞ ile Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında 11 gündür devam eden çatışmalar, tarafların bir araya gelmesiyle ateşkes ilan edildi. Bölgedeki kaynakların verdiği bilgiye göre, çatışmaların son bulması için taraflar arasında imzalar atıldı.

Haberin Devamı

Esirler takas edildi

Anlaşma kapsamında, İdlib genelinde çatışmalara son verildi, grupların kent genelinde karşılıklı olarak açtıkları hendekler ve siperler kaldırıldı, esirler takas edildi. Kısa sürede hayata geçirilen anlaşma ile muhalif gruplar kontrolündeki bölgeler, HTŞ tarafından kontrol edilen Kurtuluş Hükümeti’ne devredildi. HTŞ tarafından desteklenen Kurtuluş Hükümeti, bu anlaşmayla muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin tamamına yakınını siyasi olarak kontrol altına almış olacak. Anlaşmanın sahaya nasıl yansıyacağının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

HTŞ’nin çatışmalar sonrası güçlerinin tamamını Afrin bölgesine çekmek zorunda kalan Nureddin Zengi Tugayı’na yönelik saldırılara ise devam ettiği bildirildi. Afrin’in Cinderes bölgesi güneyine çekilen Zengi Tugayı’nın bulunduğu birçok nokta vuruldu. Belirli aralıklarla Zengi Tugayı’nın konuşlandıkları noktalara top atışları yapan HTŞ’nin saldırısında sivil yerleşim bölgeleri de zarar gördü. Dağlık bölgede iki grup arasında çatışmaların yer yer sürdüğü bildirildi.