Dünya İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında: Vietnam’da rekor sıcaklık: 44.1°C

İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında: Vietnam’da rekor sıcaklık: 44.1°C

09.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında etkisini sürdürürken Avustralya’da kar yağdı, Vietnam’da 44.1°C ile sıcaklık rekoru kırıldı. Kongo’da sel felaketinde 300’den fazla kişi öldü. Kanada’da orman yangınlarına karşı OHAL ilan edildi.

İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında: Vietnam’da rekor sıcaklık: 44.1°C

Küresel ısınma dünyanın dört bir yanında etkili olmaya devam ediyor. İklim krizi farklı farklı ülkelerde olağanüstü hava koşullarının doğurduğu olaylarla mücadele etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Kanada’da OHAL

Kanada, Alberta Eyaleti’nde geçen hafta başlayan ve giderek yayılan orman yangınları nedeniyle olağanüstü hal, OHAL ilan edildi. Alberta Eyalet Başbakanı Danielle Smith, kontrolden çıkan orman yangınlarının daha fazla insanı evlerinden çıkmaya zorladığını belirterek, orman yangınını “benzeri görülmemiş bir kriz” olarak nitelendirdi. Orman yangını noktasının 110’a çıktığını kaydeden Smith, şu ana kadar 25 bin kişinin evlerini terk ettiğini ifade etti. Rusya’nın güneybatısında da orman yangınları etkili oluyor. Kurgan, Tümen ve Sverdlovsk bölgelerinde etkili olan yangınların bir kısmının kontrol altına alındığı bildirildi.

Tarihi rekor

Vietnam, 44.1 santigrat dereceyle şimdiye dek kayıtlara geçen en yüksek sıcaklığı gördü. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle bu rekorun da kısa sürede kırılacağı görüşünde. Rekor, ülkenin kuzeyindeki Thanh Hoa bölgesinde kırıldı ve yetkililer halka evden dışarı çıkmama uyarısı yaptı. Tayland’ın batısındaki Mak bölgesinde daha önceki rekoru egale eden 44.6 derece sıcaklık vardı. Vietnam’da hava böyleyken güney yarımkürede yer alan Avustralya’nın güneydoğusunda termometreler sıfırın altını gösterdi ve kar yağdı. Yeni Güney Galler Eyaleti’nde de benzer görüntüler vardı.