Dünya İlk anlaşmanın ayak sesleri! ABD ve Katar topa girdi

İlk anlaşmanın ayak sesleri! ABD ve Katar topa girdi

09.10.2023 - 11:12 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasındaki savaş ülkenin güneyinde bütün kaosuyla sürerken iki taraf arasındaki olası bir ilk anlaşmayı Çin resmi ajansı bildirdi. Gece boyunca söz konusu anlaşma için yoğun mesai harcayan iki tarafın arabulucusu ise sürpriz bir ülke oldu.

İlk anlaşmanın ayak sesleri ABD ve Katar topa girdi

Cumartesi günü harekete geçen Hamas,İsrail'e karşı gerçekleştirdiği son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirdi. 20 dakikada ülkenin güneyine 5000'den fazla roket fırlatan Hamas daha sonra adeta kara harekatına başladı. Sınırdan sızan kuvvetler kısa sürede birçok bölgeyi hakimiyetine geçirdi, sayısız sivil hayatını kaybederken birçoğu da esir düştü.

Haberin Devamı

Hamas'ın katliam yaptığı bölgelerden biri yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı Sderot kasabasıydı. Burada polislerle çatışan ve bir karakolun kontrolünü ele geçiren Hamas, esir aldığı 20 polisi öldürdü. Bir başka katliam ise yine sınır bölgesinde yapılan bir festivalde yaşandı. Bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanan gelişmede 260 sivil öldü.

ESKİ MOSSAD ŞEFİ: İSTİHBARAT HATASI

Mossad'ın eski istihbarat şefi Danny Yatom, umartesi günü Hamas'ın İsrail'e Gazze'den saldırdığında "her şeyin ters gittiğini" ve "kimsenin hiçbir fikri olmadığını" söyledi. İstihbarat kaynaklarının yetkililere Hamas'ın olası bir saldırı niyetinin olmadığını söylediklerini öne süren Yatom, 'Taktiklerimiz tamamen çöktü' dedi. İsrail ordusu (IDF), Hamas'ın temel altyapısını hedef alan çok sayıda hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Bunlar arasında grubun "operasyonel" olarak kullandığının iddia edildiği Cebaliye bölgesindeki bir cami de yer alıyor. Ordu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Hamas’ın deniz gücünde üst düzey bir yetkili olan Muhammed Kashta'ya ait bir binanın da hedefler arasında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

İlk anlaşmanın ayak sesleri ABD ve Katar topa girdi

YÜZLERCE KAYIP

İsrail Savunma Birlikleri (IDF), Cumartesi sabahından beri 700 İsraillinin öldüğünü ve 2.150’sinin yaralandığını açıkladı. İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi'nden 3.284 roket atıldı. Hamas atılan roket sayısının 5.000'den fazla olduğunu söylüyor. İsrail 653 hedefi vurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı son güncellemesinde İsrail'in hava saldırıları sonrasında 493 kişinin öldüğünü ve 2.751 kişinin yaralandığını açıkladı.

İlk anlaşmanın ayak sesleri ABD ve Katar topa girdi

KATAR ESİR TAKASI İÇİN DEVREYE GİRDİ

Hamas'tan bir yetkili, Pazar gecesi Katar'ın İsrail-Hamas arasındaki mahkum takasına aracılık ettiğini bildirdi. Adının gizli kalmasını isteyen kaynak Çin ajansı Xinhua'ya şu ifadeleri kullandı:

'Katar, ABD'nin desteğiyle, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın mahkûmlar karşılığında Hamas tarafından esir alınan İsrailli kadınların serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmanın peşinde'

İsimsiz yetkiliye göre Hamas, İsrail hapishanelerindeki 36 Filistinli kadın tutuklunun tamamının serbest bırakılması halinde esir takasını kabul edeceğini Katar'a bildirdi.

İNGİLİZLER DE DOĞRULADI

Çin haber ajansının sabah geçtiği bu haberin ardından İngiliz medyası , Katar'ın İsrail-Filistin arasındaki Cumartesi gecesinden bu yana esir takası konusunda ABD ile koordineli olarak yürüttüğü müzakerelerin 'olumlu ilerlediğini' yazdı. Hamas'ın içinden bir kaynağa dayandırılan haberde Filistin'in 36 Filistinli kadın ve çocuğun İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtildi. Öğle saatlerinde ise Katar, müzakerelere öncülük ettiğini doğruladı. Her iki tarafın da saldırılarının devam ettiği şu saatlerde henüz resmi bir açıklama gelmedi. Dün İsrail hükümetinin basın ofisinden yapılan Facebook paylaşımında 100'den fazla kişinin kaçırıldığı belirtildi ancak net sayı bilinmiyor.