Dünya İnsanlık orucu! Enkazların içinde iftar

İnsanlık orucu! Enkazların içinde iftar

13.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes için diplomatik çabalar sürerken, bölgeye denizden yardım ulaştırılması için somut gelişmeler yaşanıyor. Gazze’ye denizden yardım ulaştıracak ilk gemi Güney Kıbrıs’tan yola çıktı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze’de Ramazan ayına girilmesine rağmen ateşkes konusunda ilerleme sağlanamazken, bölgeye yardım ulaştırılması için önemli gelişmeler yaşanıyor. Nitekim İsrail’in Gazze’ye denizden yardım koridoru açılmasına izin vermesi sonrası, ilk yardım gemisi bölgeye gitti. 

Haberin Devamı

Gazze’ye 200 tonluk yardım malzemesi götüren Open Arms gemisi, dün sabah saatlerinde Güney Kıbrıs’ın Larnaka limanından ayrıldı.

Hafta sonu yola çıkması beklenen ancak teknik nedenlerle kalkışı ertelenen ve un, pirinç, protein yüklü mavnayı çeken gemi, limandan alkışlarla ayrıldı. Geminin, ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından sağlanan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin finanse ettiği 200 tonluk yardımı Gazze’ye ulaştırması bekleniyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in ablukası ve engellemeleri sebebiyle insani yardımların ulaşmadığı Gazze’nin kuzeyinde açlıktan ölümlerin artacağını ifade ediyor. 

İnsanlık orucu Enkazların içinde iftar

İskele yapılıyor 

Geminin, Gazze’nin güneyinde WCK’nın inşa ettiği bir iskeleye yanaşması bekleniyor. İsrail devlet televizyonu KAN, uluslararası yardım kuruluşlarının son günlerde İsrail’in onayıyla Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bir plaja iskele inşa etmeye başladığını aktarmıştı. 500 tonluk bir yardımın daha Güney Kıbrıs’tan yola çıkacağı da belirtildi. ABD ve Avrupa Birliği’nin girişimiyle başlatılan insani yardım koridoru için önümüzdeki günlerde Gazze’de daha büyük bir liman inşa edilecek. Limanın inşası ve insani yardım için dün ABD Donanması’na ait dört gemi daha Virginia’dan yola çıktı.

Haberin Devamı

Limanın 60 gün içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu arada Gazze’de, İsrail’in son 24 saatteki saldırılarında 67 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusunun Gazze’nin doğusundaki Kuveyt Kavşağı yakınında yardım kamyonlarını bekleyen kalabalığı hedef alması sonucu 11 kişi hayatını kaybetti, en az 25 kişi yaralandı. Öte yandan Gazze’de olası bir ateşkesle ilgili konuşan CIA Başkanı Willian Burns, “Bence hala böyle bir anlaşma ihtimali var” dedi. 

İnsanlık orucu Enkazların içinde iftar

O hastanede neler yaşandı?

Geçtiğimiz ay Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi’ne İsrail güçlerince düzenlenen askeri operasyon, BBC tarafından haberleştirildi. BBC’nin özel haberine göre, hastane içindeki sağlık çalışanları İsrail’in müdahalesi sırasında çok zor bir dönem geçirdi. BBC’ye bilgi veren Gazze’deki sağlık çalışanları, geçen ay bir hastaneye operasyon yapan İsrail askerlerinin kendilerini dövdüğünü, gözlerini bağladığını, kelepçelediğini ve soyunmaya zorladığını anlattı. Filistinli sağlıkçılar, günlerce gözaltına alınıp aşağılandıklarını, dövüldüklerini, soğuk suyla ıslatıldıklarını ve saatlerce rahatsız şekilde diz çöker vaziyette bekletildiklerini söylüyor. Söz konusu bazı görüntülerde, hastaların da kelepçelendiği görülüyor. Uzmanlar BBC’ye sunulan tanıklıkların ve görüntülerin, “son derece kaygı verici” olduğunu dile getiriyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da, “Hastaneden gelen bu görseller ve haberler çok rahatsız edici. Tam olarak ne olduğunu anlamamız gerekiyor ve bu konuda İsrail’in cevaplarına ihtiyacımız var” açıklaması yaptı. 

Haberin Devamı

İnsanlık orucu Enkazların içinde iftar

Gazze’de tüm dünyadan daha fazla çocuk öldü

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’de öldürdüğü çocuk sayısının, son 4 yılda dünya genelinde yaşanan savaşlarda öldürülen çocukların sayısının toplamından fazla olduğunu açıkladı. Lazzarini, sosyal medya hesabından çocuk ölümlerine ilişkin grafik de paylaştı. Buna göre, son 4 yıldaki savaşlarda öldürülen çocuk sayısı 12 bin 193 iken, Gazze’de sadece 5 ayda öldürülen çocuk sayısının 12 bin 300’ün üzerinde olduğu görüldü.