Dünya Irak'ta Sadr çağrı yaptı, taraftarları hükümet binalarının etrafından ayrılıyor

Irak'ta Sadr çağrı yaptı, taraftarları hükümet binalarının etrafından ayrılıyor

30.08.2022 - 14:47 | Son Güncellenme:

Şii liderin siyaseti bıraktığını açıklamasıyla başlayan ve yaklaşık 24 saatte en az 30 can kaybına yol açan çatışmalar, şimdilik dindi.

Irakta Sadr çağrı yaptı, taraftarları hükümet binalarının etrafından ayrılıyor

Irak'ın etkin Şii din adamı Mukteda es-Sadr destekçilerine, protesto gösterilerine son vermeleri ve başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının ve yabancı elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'den çekilmeleri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Irak halkından özür dileyen es-Sadr, protestoların devam etmemesi gerektiğini zira barışçıl karakterini yitirdiğini söyledi.

Destekçilerine Meclis çevresinden çekilmeleri için bir saat veren es-Sadr, "Iraklı kanı dökmek artık yasaklanmıştır" dedi.

"Oturma eyleminin dahi son bulmasını istiyorum" diyen es-Sadr, sözlerini şöyle sürdürdü: "Barışçıl gösterileri dahi istemiyorum...İnsanlar bu dehşet için neyi yanlış yaptı? Evlerinde güvendeydiler ve siz yolsuzluktan kurtulmak için insanların öldürülmesi kabul edilemez."

Es-Sadr ayrıca Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin bazı liderlerinin de güvenlik güçleriyle çatılşmalara karışmış olabileceğini söyledi.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Sadr taraftarlarının çağrı üzerine hükümet binalarının etrafından ayrılmaya başladığını bildiriyor.

Haberin Devamı

BİR GÜNDE 30 ÖLÜ

Dün siyasetten tamamen çekildiğini açıklayan es-Sadr'ı destekleyen Şii milisler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 30 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Es-Sadr'ın destekçileri Başkanlık Sarayı'nı bastı, çatışmalar Meclis çevresinde de sürdü.

Bağdat'ın yanı sıra Basra, Necef, Nasıriye ve Hille şehirlerinde de çatışmalar çıktığı bildiriliyor.

Yeşil Bölge'de bazı yabancılar da sokak çatışmalarının ortasında kaldı. Hollanda Büyükelçiliği çalışanları Almanya'nın diplomatik temsilciliğine taşındı.

Irak'ın geçici başbakanı ve es-Sadr'ın müttefiki Mustafa el-Kadhimi, çatışmaların ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Irakta Sadr çağrı yaptı, taraftarları hükümet binalarının etrafından ayrılıyor

Es-Sadr’ın destekçileri Temmuz ayından bu yana bir süredir Meclis'in feshi için oturma eylemi yapıyordu.

Irak polisi, es-Sadr’ın destekçilerine “Iraklılarının kanının dökülmemesi için derhal Yeşil Bölge’den çekilme” çağrısı yapmıştı.

Güvenlik yetkilileri, es-Sadr'a sadık milis gücü Barış Tugayları ile Irak ordusu üyeleri arasında da çatışma çıktığını açıklamıştı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, bazı savaşçıların roket güdümlü el bombaları dahil ağır silahlar kullandıkları görülüyor.

IRAK’TA 2019’DAN BU YANA GERİLİM AZALMADI

2019’da hayat pahalılığı, temel ihtiyaçlara erişim zorluğu ve yolsuzluklara son verilmemesi gerekçesiyle çok geniş çaplı kitlesel gösteriler başlamış; başbakan istifa etmişti. Ardından kurulan hükümetler, yapılan seçimler de ülkede istikrarı sağlamaya yardımcı olmadı.

Haberin Devamı

Irak’ta son olarak geçen yıl Ekim ayında yapılan ve katılma oranının çok düşük kaldığı seçimde es-Sadr’ın desteklediği “Anavatanı Koruma” bloğu parlamentoda çoğunluğu kazansa da tek başına hükümeti kuracak sandalye sayısına ulaşamadı. Meclisteki bloklar uzlaşamayınca yeni hükümet bir türlü kurulamadı.

Haziran ayında es-Sadr, “geniş katılımlı hükümet” müzakereleri sonuçsuz kaldığında, Meclis'te desteklediği blok için “istifa” çağrısı yaptı. Bu çağrıya uyan milletvekilleri istifa ettiğinde ise parlamento çoğunluğu es-Sadr’ın en büyük rakibi olan İşbirliği Çerçevesi Bloğu'na geçti.

Bu blok, İran destekli milis güçlerinin de bir dönem komutanlığını yapmış olan Hadi el Amiri’nin lideri olduğu Fetih İttifakı, yine İran’a yakınlığıyla bilinen eski başbakanlardan Nuri el-Maliki’nin Kanun Devleti İttifakı’nı da barındıran Şii siyasi partilerin öncülüğünde kurulmuştu.

Haberin Devamı

Es-Sadr da Şii kimliğini öne çıkarmakla birlikte daha milliyetçi ve İran ve ABD başta olmak üzere yabancı ülkelerin etkisine karşı bir politika izliyor.

ABD’nin 2003’te başlayan Irak işgalinde o dönem ABD ordularına karşı savaşan silahlı güçlerin de başında olan es-Sadr’ın babası ve kayınpederi de işgalle birlikte devrilen Saddam Hüseyin devrinde idam edilmişti.

Es-Sadr’ın milletvekilleri istifa ettiğinde parlamentoda çoğunluk durumuna gelen İşbirliği Çerçevesi bloğu milletvekilleri, Temmuz ayında yeni bir başbakan seçmeye çalışınca es-Sadr’ın destekçileri parlamentonun dağılması ve yeniden seçimlere gidilmesi için oturma eylemine başlamıştı.

Es-Sadr, bugün siyasetten “son kez çekileceğini” duyurduğu açıklamasında siyasi rakiplerini “kendisinin reform çağrılarını dinlememekle” suçladı.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi bugün Meclis'in feshedilip edilmeyeceğiyle ilgili kararını vermek için toplanacak.

Kaynak: BBC Türkçe