Dünya Irak'tan ABD hava saldırısına tepki

Irak'tan ABD hava saldırısına tepki

28.06.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Irak hükümeti, ABD'nin Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırısının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini ve bunu reddettiklerini açıkladı.

Iraktan ABD hava saldırısına tepki

Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Mustafa el-Kazımi'nin Askeri Sözcüsü Yahya Resul, Irak-Suriye sınırındaki Haşdi Şabi milislerine yönelik ABD saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Dün akşam Irak-Suriye sınırına düzenlenen ABD saldırısını kınıyor ve reddediyoruz. Bu saldırı, tüm uluslararası anlaşmalara göre Irak'ın egemenliğine ve milli güvenliğine yönelik bariz, kabul edilemez bir ihlaldir." ifadelerine yer verdi.

Irak'ın çıkar sahası olmasının kabul edilmediği kaydedilen açıklamada, bu tür ihlallerin yeniden yaşanmaması için tüm düzeylerde gerekli incelemelerin yapılacağı aktarıldı.

Haşdi Şabi'ye bağlı Ketaib Seyyid'ül Şuheda milis grubu, ABD'nin Irak-Suriye sınırına düzenlediği saldırıda 4 mensubunun öldüğünü bildirmişti.

Saldırıda öldürülenler için akşam saatlerde Bağdat'ta cenaze töreni düzenlenecek.

Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırısını kınadı

Haberin Devamı

Bakanlık Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı olarak Irak-Suriye sınırındaki ABD saldırısını kınıyoruz. Irak'ın herhangi bir çatışmada taraf olmasını ve ülkenin çıkar sahası olmasını reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Saldırının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiği belirtilen açıklamada, bu tür eylemlerin tekrarlanmaması için tüm taraflarla koordinasyonun ve diplomatik kanalların kullanılmasının sürdürüleceği kaydedildi.

Irak'ın eski başbakanlarından Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile Haydar el-İbadi'nin başını çektiği Nasır Koalisyonu da söz konusu saldırıyı kınadı.

ABD güçleri, Irak-Suriye sınırında bulunan Haşdi Şabi milislerine yönelik hava saldırısı düzenlemişti. Haşdi Şabi tarafı, bu saldırıda 4 milisin öldüğünü açıklamıştı.

Başbakan Mustafa el-Kazımi'nin Askeri Sözcüsü Yahya Resul de söz konusu saldırının Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini ve bunu reddettiklerini açıklamıştı