Dünya Irak’tan dev proje

Irak’tan dev proje

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak, Büyük Fav Limanı’nı Türkiye sınırına bağlayacak demiryolu ve otoyollar için 17 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.

Irak’tan dev proje

DIŞ HABERLER - Bağdat yönetimi, Orta Doğu’nun en büyük limanı olması hedeflenen Basra ilinde bulunan Büyük Fav Limanı’nı Türkiye sınırına bağlayacak demiryolu ve otoyollar için 17 milyar dolarlık bir yatırım paketi açıkladı. BBC Türkçe’nin haberine göre, demiryolları ve otoyollar, ülkenin ortasındaki pek çok kenti de birbirine, bu limana ve Türkiye’ye bağlayacak.

Haberin Devamı

Ülke ekonomisini dönüştürmek amacıyla adımlar atan Irak, söz konusu projeyle birlikte Süveyş Kanalı’na rakip olmayı ve Asya-Avrupa arasındaki ticaretten transit pay almayı umuyor.

Iraklı yetkililer, “Kalkınma Yolu” adını taşıyan yolun, sadece yük ve yolcu taşımakla kalmayıp, aynı zamanda ülkenin pek çok bölgesinin kalkınmasına yardımcı olacağını kaydediyor. Irak hükümeti farklı bölgelerdeki endüstri bölgelerini ve kentleri, saatte 300 kilometre hızla gidebilen hızlı trenlerle birbirine bağlamak istiyor. Petrol taşıyan trenler yavaş hareket ederken Bağdat ile Basra arasında günde yalnızca tren seferi düzenlenebiliyor ve bu tren 500 kilometre yolu 10-12 saatte gidebiliyor.

10 yıl önce başlayan liman inşaatında yarıya gelindiği kaydedilirken, iç karışıklıklar nedeniyle ilk fazın bu yıl açılması hedefine ulaşılamamıştı. Yetkililer, bu yıl çalışmalara hız verilmesi durumunda 2029’da projenin tamamlanabileceğini söylüyor.
Deniz ticareti alanında haberler yapan Seatrade Maritime News, konteyner terminalinden oluşan ilk fazın 2025’te, liman etrafında petrol rafinerisi ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri içerecek ikinci fazın birkaç yıl sonra, son olarak Fav Yeni Kent adı verilen ticaret ve konutların da bundan birkaç yıl sonra tamamlanabileceğini yazdı.