Dünya İran Cumhurbaşkanı Reisi: Şam'daki saldırılar karşılıksız kalmayacak

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Şam'daki saldırılar karşılıksız kalmayacak

21.01.2024 - 12:52 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’de’nin başkenti Şam’da beş üst düzey İranlı güvenlik yetkilisinin öldürüldüğü saldırının “karşılıksız” kalmayacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Şamdaki saldırılar karşılıksız kalmayacak

Reisi saldırının arkasında İsrail’in olduğunu savundu ve “yüksek rütbeli şehitlerin” ailelerine başsağlığı diledi. İsrail saldırıyla ilgili bir yorum yapmadı. İran Cumhurbaşkanı, suikast düzenlenen beş kişi için “İran’ın en değerli danışmanları” ifadesini de kullandı. Mehr haber ajansı, saldırıda İran Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki istihbarat şefinin öldürüldüğünü duyurdu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Şam'ın güney batısındaki Mazzeh mahallesindeki saldırıda toplam 10 kişinin öldüğünü belirtti. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırılarının ardından başlayan İsrail-Gazze savaşından bu yana bu tür saldırılar daha da yoğunlaştı.

Haberin Devamı

İran'ın önemli askeri, siyasi ve ekonomik gücü olan Devrim Muhafızları'nın bazı üst düzey isimlerinin 2011'de başlayan iç savaştan bu yana Suriye'de bulundukları ve isyancılara karşı Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin desteklenmesine yardımcı oldukları belirtiliyor. Öldürülen dört kişinin isimleri Hojatullah Omidhar, Ali Aghazadeh, Hossein Mohammadi ve Saeed Karimi olarak açıklandı, ancak askeri rütbeleri hakkında bilgi verilmedi.

Al Jazeera'nin haberine göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan ilk açıklamada, "Suçlu Siyonist rejim bir kez daha Suriye'nin başkenti Şam'a saldırmak için harekete geçti ve işgalci rejimin savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırısında çok sayıda Suriyeli güç ve İran İslam Cumhuriyeti'nin dört askeri danışmanı şehit oldu" denildi.

Haberin Devamı

En az dört füze ile gerçekleştirildiği belirtilen saldırıda dört katlı bir binanın tamamen yıkıldığı kaydedildi. AFP haber ajansına konuşan bir bölge sakini batı Mezeh bölgesinde "patlamalar" ve "büyük bir duman bulutu" gördüklerini söyledi. "Ses bir füze patlamasına benziyordu ve dakikalar sonra ambulansların sesini duydum" diye ekledi. İsrail-Gazze savaşından bu yana Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor.

Şam'ın batısındaki Mezeh mahallesi, askeri bir havaalanının yanı sıra Şam'daki Birleşmiş Milletler karargahı ve aralarında Lübnan ve İran büyükelçiliklerinin de bulunduğu çok sayıda diplomatik misyona ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz ay Şam yakınındaki bir bölgede İsrail'in gerçekleştirdiğinden şüphelenilen bir hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey bir komutanı öldürülmüştü.