Dünya İran Dışişleri Bakanı'ndan Biden'a sert sözler! 'İkiyüzlü tavrınızı bırakın'

İran Dışişleri Bakanı'ndan Biden'a sert sözler! 'İkiyüzlü tavrınızı bırakın'

04.11.2022 - 21:42 | Son Güncellenme:

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD Başkanı Joe Biden’ın “İran’ı özgürleştireceğiz” açıklamasına tepki göstererek, “İkiyüzlü tavrınızı ve IŞİD'i desteklemeyi bırakın" dedi.

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ABD Başkanı Joe Biden’ın İran hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi. Emir Abdullahiyan, ABD’yi İran’daki gösterileri kışkırtmakla suçlayarak, “ABD bir yandan İran’da gösterileri tahrik ederken diğer yandan nükleer anlaşma için çalışıyor” ifadelerini kullandı. Abdullahiyan, ABD Başkanı Biden’ın “İran’ı özgürleştireceğiz” açıklamasına tepki göstererek, “İkiyüzlü tavrınızı ve IŞİD'i desteklemeyi bırakın" dedi.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

NE OLMUŞTU?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsü kullarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlamış.Başkent Tahran’da Üniversite Öğrencileri Sendikasının eylem çağrısı sonrası ülke genelindeki üniversitelerde başlayan eylemler, liselere de sıçramıştı.

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

ESKİ CUMHURBAŞKANI RAFSANCANİ’NİN KIZI TUTUKLANDI

İran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesiyle başlayan gösterilere destek verdiği ve kışkırttığı gerekçesiyle 27 Eylül’de gözaltına alınan İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi tutuklanmış. İran Yargı Erki Kurumu Sözcüsü Mesud Setayeşi yaptığı açıklamada, Haşimi’nin “rejim karşıtı faaliyet yürütmek” ve “kamu düzenini bozmak” suçlamalarıyla geçici olarak tutuklandığını belirtmişti. Haşimi’nin daha öncede rejim karşıtı faaliyetleri nedeniyle 15 ay hapis cezası aldığını kaydeden Setayeşi, şu an için Haşimi’nin geçici tutuklama emriyle tutuklu olduğunu, dosyanın savcılıkta olduğunu ve mahkemeye sevk edileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAHİYAN: "İRAN RENKLİ DEVRİMLER YAPILACAK ÜLKE DEĞİL"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefon görüşmesi gerçekleştirmiş. İran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan sokak gösterilerine değinen Abdullahiyan, Batılı ülkeleri samimi olmamakla suçlamıştı. Abdullahiyan, “Bazı Batılı liderler Mahsa Amini olayını bahane olarak kullanıyor. Batılı ülkeler ABD ve Kanada’da özellikle polis şiddetiyle ölen kadın ve çocuklar için ne yaptı” demiş. Abdullahiyan, "Batı'da her türlü ayaklanma ile mücadele olumlu karşılanırken, aynı durumun İran’da 'sert bastırma' olarak adlandırılması kabul edilemez. Barışçıl gösteriler ile ayaklanma ve kamu mallarına zarar vermek birbirinden tamamen farklı ve barışçıl gösterilere biz izin veriyor, destekliyoruz" şeklinde konuşmuştu.

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

AB’DEN AMİNİ PROTESTOLARI NEDENİYLE İRANLI 11 KİŞİ VE 4 KURUMA YAPTIRIM

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından açıklama yapan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, İran’da Mahsa Amini’nin ölümü ve başlayan protestolara karşı tutumu nedeniyle aralarında İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur’un da yer aldığı İranlı 11 kişi ve 4 kurumun yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.

PROTESTOLARA KATILAN 14 YABANCI UYRUKLU TUTUKLANDI

İran’da güvenlik güçleri tarafından aralarında ABD, İngiliz ve Fransız vatandaşlarının da bulunduğu 14 yabancı uyruklu Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan gösterilerde rol aldıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

KASIM SÜLEYMANİ HEYKELİ ATEŞE VERİLDİ

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, başkent Tahran’da devam eden rejim karşıtı protestolarda 3 Ocak 2020'de ABD saldırısında hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye ait heykelin ateşe verildiği görülmüştü.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

ABD BAŞKANI BİDEN: “İRAN’I ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ”

ABD Devlet Başkanı Joe Biden seçim kampanyası kapsamında California eyaletinde düzenlenen mitingde İran’daki protestolara ilişkin konuşmuş. Mitingde destekçilerin telefon ekranlarını kaldırarak “İran’a özgürlük” yazısını göstermesi üzerine Biden, “Endişelenmeyin, İran’ı özgürleştireceğiz. Çok yakında onlar kendilerini özgürleştirecekler” demişti.

İran Dışişleri Bakanından Bidena sert sözler İkiyüzlü tavrınızı bırakın

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ’DEN BİDEN'A CEVAP: “ESARETİNİZE DÜŞMEYECEĞİZ”

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, başkent Tahran’da ABD'nin Tahran Büyükelçiliğinin işgal edilişinin 43’üncü yıl dönümü gösterilerinde konuşmuş. ABD Başkanı Joe Biden’ın “İran’ı özgürleştireceğiz” açıklamasına tepki gösteren Reisi, ”İran 43 yıl önce özgürleşti. Ülke olarak esaretinize düşmeme konusunda ise kararlıyız. Yaklaşık bir kaç saat önce ABD Başkanının dikkat eksikliği nedeniyle yaptığı bir açıklamayı duydum. Kendisi, İran’ı özgürleştirmekten bahsetmiş. İran 43 yıl önce özgürleşti ve bir daha esaretinize düşmeme konusunda kararlıyız” ifadelerini kullanmıştı.