Dünya İran ordusu hareketlendi

İran ordusu hareketlendi

22.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kuzey Irak’ın yönetim merkezi Erbil’de muhalif İran Kürt örgütlerinin karargahlarına bir ay içinde üçüncü hava saldırısını gerçekleştirirken sınıra asker sevkiyatı arttı.

İran ordusu hareketlendi

Namık Durukan -  İran’da yönetime karşı gösteriler birçok kentte sürerken ordu güçleri, ağır silahlar eşliğinde Kürtlerin yoğun yaşadığı Mahabad kentine girdi. Bölgeyi kontrol altına almak için askeri operasyonlara başlayan İran ordusu ile protestocu gruplar arasında çatışmalar yaşanırken, Kuzey Irak’taki silahlı Kürt grupları bir kez daha vuruldu. Erbil’in Köysancak ilçesi ile Süleymaniye’ye bağlı Zirguvez, Bane Gevre bölgesindeki Kürt örgütlerinin kampları füze ve kamikaze İHA’larla vuruldu. Saldırılarda biri Peşmerge iki kişi yaşamını yitirdi.
İran Devrim muhafızları tarafından 28 Eylül ve 14 Kasım tarihlerinde Erbil ve Süleymaniye bölgesindeki Kürdistan Demokrat Partisi-İran (KDP-İ), İran Kürdistan Emekçiler Partisi (Komal) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) karargahlarına saldırılar düzenlenmişti.

Haberin Devamı

‘Sınır ötesi’ tehdidi

İran’ın Kuzey Irak’ta üstlenen İran kaynaklı Kürt örgüt ve gruplarına yönelik İHA ve füzeli saldırılarını arttırırken diğer yandan sınır hattına bir süreden beri asker sevk ediyor. Bölgedeki kaynaklar, sevkiyatın olası bir sınır ötesi harekata işaret ettiğini ileri sürüyor. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani, İran kaynaklı Kürt gruplara karşı “sınırın korumaması halinde” Kuzey Irak’a yönelik karadan operasyon başlatılacağı tehdidinde bulundu. Geçtiğimiz hafta Bağdat’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Kani, Başbakan Muhammed Şia Sudani ve Koordinasyon Çerçevesi ittifakının diğer liderlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile bir araya geldi.

“Silahsızlandırın”

Haberin Devamı

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Sadık da Bağdat yönetimine grupların silahsızlandırılmasının yanı sıra sınırın ortak kontrolü için teklif götürdüklerini açıkladı. Sadık, teklif kapsamında iki ülkenin mahkemelerinin, haklarında arama kararı çıkarılanların teslim edilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını da ifade etti.

Mahabad’da en az 11 ölü!

İran’ın kuzeydoğusunda, Kürt nüfusunun yoğun olduğu Mahabad kentinde protestoların giderek yoğunlaştığı ve eylemciler ile şehre gönderilen güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığı bildiriliyor. Son 24 saat içinde ülkenin kuzeydoğusunda dört hükümet karşıtı protestocunun öldürüldüğünü belirtiyor. Mahabad’ın İran parlamentosundaki temsilcisi Celal Mahmudzadeh, son üç haftada Mahabad’da en az 11 kişinin öldürüldüğünü belirtti.