Dünya İran ordusuna giden talimat! Tahran, ABD ve İsrail'e saldıracak mı?

İran ordusuna giden talimat! Tahran, ABD ve İsrail'e saldıracak mı?

04.01.2024 - 12:28 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi, İran'da yaşanan patlama sonrası Tahran yönetiminin orduya gönderdiği talimatı yazdı.

7 Ekim'den beri devam eden İsrail-Hamas arasındaki savaşta hafta başında  Hamas'ın siyasi kanadının en üst düzey isimlerinden Salih Aruri öldürüldü. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un dış mahallelerinden Dahiye’de yapılan suikastın, insansız hava aracı ile düzenlendiği bildirildi. Dün ise İran'da Kasım Süleymani'nin mezarının hemen yakınında 2 patlama yaşandı. Onlarca kişinin yaşamını kaybettiği olayda oklar yine İsrail'i gösterdi.

Haberin Devamı

İran'daki saldırıdan birkaç saat sonra ise ABD ve bölgedeki koalisyon güçleri Husilerle ilgili açıklama yayınladı. Beyaz Saray yetkilileri, "Mesajımız artık açık olsun: Bu yasadışı saldırıların derhal sona ermesi ve hukuka aykırı olarak alıkonulan gemi ve personellerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

ABD'DEN SALDIRIYA DAİR İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 103 kişinin öldüğü İran'da yapılan bombalı saldırılara bir dahillerinin olmadığını söyledi. Sözcü Miller, saldırılarla İsrail arasında da ilişki kurmadı. Günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, "ABD hiçbir şekilde buna dahil olmamıştır, aksi yöndeki iddialar gülünçtür. İkincisi, İsrail'in bu patlamalarda dahli olduğuna inanmak için bir nedenimiz yok." dedi.

Haberin Devamı

İran ordusuna giden talimat Tahran, ABD ve İsraile saldıracak mı

İRAN ABD VE İSRAİL'E SALDIRACAK MI?

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Çarşamba günü yaptığı açıklamada saldırıyı "ülkenin düşmanlarına" dayandırdı ancak ülke ismi vermedi. New York Times'a konuşan iki İranlı yetkili ise Hamaney'in İran ordusuna "Stratejik sabır" göstermeleri gerektiğini bildirdiğini ve ABD ile doğrudan çatışmaya girmekten kaçınmalarını söyledi.

İran ordusuna giden talimat Tahran, ABD ve İsraile saldıracak mı

"BÖLGESEL SAVAŞ İHTİMALİ YÜKSELDİ"

Gazeteye konuşan bazı Amerikalı yetkililer, daha geniş bir savaşın patlak verip vermeyeceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu söylerken ihtimalin de yüksek olduğunu aktardı. Eski NATO komutanı emekli Amiral James Stavridis, "Ortadoğu'da bölgesel bir savaş ihtimali yüzde 15'ten yüzde 30'a kadar çıkıyor" dedi.

Öte yandan İran destekli milisler, 7 Ekim saldırılarından bu yana, en son Pazartesi günü olmak üzere ABD ordusuna tam 118 defa saldırdı. Saldırılara yanıt olarak ABD, hem Kızıldeniz hem de Aden Körfezi'ndeki ticari gemileri korumak için çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu.