Dünya İran Rusya'dan Su-35 savaş uçağı satın alıyor! Nokta konuldu

İran Rusya'dan Su-35 savaş uçağı satın alıyor! Nokta konuldu

28.11.2023 - 13:45 | Son Güncellenme:

Rusya'ya binlerce kamikaze drone satan İran'ın elde edeceği silah paketinde, Su-35 jetlerinin yanı sıra saldırı helikopterleri de var.

İran Rusyadan Su-35 savaş uçağı satın alıyor Nokta konuldu

Suriye'deki iç savaşta askeri işbirliği görünür hale gelen ancak özellikle Ukrayna işgaliyle sıkı bir müttefike dönüşen İran ve Rusya'nın silah ticareti, yeni bir boyuta taşınıyor.

Haberin Devamı

Ukrayna'yı Şubat 2022'de işgale girişen Rusya, bugüne kadar müttefiki İran'dan binlerce kamikaze drone satın aldı. Şahid-136 silahlı insansız hava aracı, Ukrayna şehirleri ve altyapısını hedef alan saldırılarda kullanıldı. 
Moskova ve İran aylar boyunca silah ticaretini inkar etti. Ancak Ekim 2022'de Ukrayna semalarında Şahid-136'ların net bir şekilde görünmesiyle ilişki kesinleşti.

ABD ve Batılı ülkeler, Tahran yönetimini Rusya'ya silah satarak yaptırımları ihlal etmekle suçlarken, Al Jazeera geçen hafta 'İran, Ukrayna savaşı için Rusya'ya balistik füze verecek mi?' başlıklı bir haber yayımladı. Tam da bu haberden günler sonra İran Rusya'dan satın alacağı yeni silah paketini resmen duyurdu.

İran Rusyadan Su-35 savaş uçağı satın alıyor Nokta konuldu


ABD'nin paylaştığı harita, İran'ın Rusya'ya Şahid-136 drone sevkiyat rotasını gösteriyor.

Haberin Devamı

İran Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Rusya'dan satın alınacak Su-35 savaş uçaklarında anlaşmanın tamamlandığını ilan etti. Rus avcı uçaklarının yanı sıra milyarlarca dolarlık silah paketinde Mi-28 saldırı helikopterleri ve Yak-130 eğitim uçakları var.

Tahran yönetimi, Rusya'dan kaç adet Su-35 satın alacağına dair bir bilgi paylaşmıyor.

İran, Rusya'nın silah ihracatında ilk üçte yer alıyor. Silah ticaretinde ilk iki sıra Asya'nın devleri Çin ve Hindistan'da.

Ortak düşman Washington'a karşı hareket eden Moskova ve Tahran arasındaki ticaret, özellikle Vladimir Putin'in iktidarda olduğu 2000'li yıllarda artış gösterdi.

Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara rağmen askeri ilişkileri sürekli gelişen iki ülke, özellikle ABD ve İsrail'in tepkilerine aldırış etmedi. Ambargonun üç yıl önce kaldırılmasıyla İran hava kuvvetlerindeki savaş uçaklarını yenilemeye başladı.