Dünya İran, Suriye’yi karadan vurdu

İran, Suriye’yi karadan vurdu

02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran Devrim Muhafızları 800 kilometre menzilli balistik füzelerle Suriye’de DAEŞ hedeflerini vurdu. Gövde gösterisi olarak nitelenen saldırının, Ahvaz’daki terör saldırısına yönelik misilleme olduğu açıklandı.

İran, Suriye’yi karadan vurdu

İran Devrim Muhafızları, Suriye’de DAEŞ hedeflerine yönelik füze saldırısı düzenlendiğini açıkladı. İran devlet televizyonunun haberine göre, Devrim Muhafızları tarafından düzenlenen füze saldırısında Suriye’nin Deyrizor kentine bağlı Elbu Kemal ilçesi vuruldu. Açıklamada, kaç füze atıldığı bilgisine yer verilmezken saldırının “Ahvaz’daki saldırıya misilleme olarak DAEŞ mevzilerine yönelik yapıldığı” belirtildi. Fars Haber Ajansı’na göre, yerel saatle 02.00’de İran’ın batısındaki Kermanşah kentinden atılan balistik füzelerin 750 Kilometre menzilli “Zülfikar” ve 800 kilometre menzilli “Kıyam” füzeleri olduğu duyuruldu.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, 22 Eylül’de Ahvaz kentinde bir askeri geçit töreninde saldırı düzenleyenlerin “elebaşlarının” hedef alındıkları bildirildi. Açıklamada, “Fırat Nehri’nin doğusunda çok sayıda terörist öldürüldü ya da saldırılar sonucu yaralandı” denildi. İran medyası da, balistik füzeler fırlatılırken çekilmiş fotoğrafları kamuoyu ile paylaştı. İran’ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Ahvaz’da 22 Eylül’de İran-Irak savaşının 38. yılı münasebetiyle gerçekleştirilen askeri geçit törenini hedef alan terör saldırısında 25 kişi ölmüş, 69 kişi yaralanmıştı. İran, saldırganların ABD’nin müttefiki Körfez ülkeleri tarafından desteklendiğini iddia etmiş, ABD ve bölge ülkeleri bu iddiayı reddetmişti.

Haberin Devamı

Yapılan füze saldırısıyla ilgili açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, eylemin Fırat’ın doğusunda konuşlanan teröristlerin bir bölümüne yönelik olduğunu belirterek, “Bu adım koordineli bir şekilde atıldı ve teröristlerin İran halkına karşı yeni saldırılara cüret etmemesi için operasyon devam edecek” şeklinde konuştu. Kasımi, “Yapılan her operasyon kesinlikle özel mesaj taşımaktadır. İran, her türlü terörizme karşı mücadelede kararlıdır. Bu azim ve kararlılığa sabah saatlerindeki adımla şahit olduk” değerlendirmesinde bulundu.

ABD: Sorumsuzca

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Binbaşı Sean Robertson, saldırıyı ‘sorumsuzca’ olarak niteleyerek “Koordinasyonsuz bir hava sahasına füze fırlatmak sivil ve askeri havacılığa tehdittir” dedi.

İdlib’de muhalif gruplar direniyor

Rusya’nın Soçi kentinde Türkiye ve Rus yönetiminin İdlib konusu üzerinde anlaşmaya varmasına karşın, bölgede bulunan bazı muhalif grupların silah bırakmakta direndikleri ifade ediliyor. Muhaliflerin kurduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ittifakı, henüz bölgeden ağır silahların çekilmediğini duyurdu. BBC’nin aktardığına göre muhalif örgütten yapılan açıklamada “Herhangi bir bölgeden ya da cepheden ağır silahlarımızı çekmedik. Bu haberleri reddediyoruz” ifadeleri kullanıldı. Muhalif gruplardan Feylek el Şam da, askerden arındırılmış bölgeden çekilmeye başladığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıklamıştı. Faylak el Şam, Reuters haber ajansına “Silahsızlandırılmış bölgeden çekildiğimize dair haberler yalandır” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

‘Devamı gelecek’

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, füze saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu bir başlangıçtı, devamı gelecek. Teröristler İran’ın intikam alacağını bilmelidir” ifadelerini kullandı.