Dünya İran’a saldırıda olağan şüpheli İsrail

İran’a saldırıda olağan şüpheli İsrail

31.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran Savunma Bakanlığı’nın İsfahan’daki askeri tesisine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırısı ses getirmeye devam ederken, saldırının arkasında kimin olduğu henüz netleşmedi. Bununla birlikte ABD ve İsrail basınında yer alan haberler sonrası, oklar İsrail’e çevrildi.

İran’a saldırıda olağan şüpheli İsrail

“Wall Street Journal”a konuşan ABD yetkilileri, saldırının arkasında İsrail’in olduğuna işaret etti. İsrail medyasının ulaştığı ABD’li kaynaklar da, saldırıda Washington yönetiminin hiçbir ilgisinin olmadığını açıklarken, Pentagon da, bu yönde bir açıklama yaptı. Bu haberlerin ardından saldırının İsrail tarafından düzenlendiğine dair düşünce ağır basmaya başladı.

Haberin Devamı

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak’ın yaptığı açıklama da dikkat çekti. Podolyak, İran’ın İHA ve füze üretilen tesisine yönelik saldırıyı Ukrayna savaşıyla ilişkilendirmiş ve “Sizi uyarmıştık, savaşın mantığı acımasızdır” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklama sonrası İran Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Tahran Maslahatgüzarı’nı çağırdı.

İHA’ların üretildiği bu tesise yönelik saldırının Rusya’yı da etkileyebileceği ifade ediliyor. Nitekim uzmanlar, İran’dan İHA tedarik eden Rusya’ya yönelik sevkiyatlarda sıkıntı yaşanabileceğini dile getiriyor.

İRAN DESTEKLİ GRUBA HAVA SALDIRISI

Suriye’nin doğusundaki Deyrezzor bölgesinde İran destekli bir gruba hava saldırısı düzenlendi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, aidiyeti belirsiz uçak ve SİHA’ların önceki gece İran’a ait silahları taşıyan bir konvoyu hedef aldığını duyurdu. Irak’tan Suriye’ye giriş yapan konvoydaki 4 kamyonun vurulduğu belirtilirken, en az 7 kişinin de hayatını kaybettiği aktarıldı. Saldırıyı henüz hiçbir ülke üstlenmedi.