Dünya İran’dan şok açıklama

İran’dan şok açıklama

23.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İran’ın CIA adına çalışan 17 kişiyi yakaladığı ve bunlardan bazılarının idam cezasına çarptırıldığı yönündeki açıklaması dikkat çekti. Sert tepki gösteren ABD Başkanı Trump, bunu “Tamamen uydurma. Gerçekle yakından uzaktan alakası yok” diye nitelendirdi.

İran’dan şok açıklama

İran İstihbarat Bakanlığı, ellerinde ABD adına casusluk yapan 17 tutuklu bulunduğunu ve bunlardan bazılarının da idam cezasına çarptırıldığını öne sürdü. İran İstihbarat Bakanlığı “17 kişilik casusluk şebekesine” ilişkin açıklamayı dün yayımladı ve tüm dünyanın dikkatini çekti.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Ülkede önemli mevkilerde görev yapan 17 kişi, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) adına faaliyet yürütme suçlamasıyla tutuklu bulunuyor” ifadelerine yer verildi. Habere göre, 17 Haziran’da gözaltına alınan söz konusu casusluk şebekesi üyelerinden bazıları, mahkemece “bozgunculuk çıkarmak” suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı. Söz konusu kişilerin kimlikleri hakkında bilgi verilmedi.

İstihbarat Bakanlığı yetkilisi, bu kişilerin İran ordusu ve ülkenin nükleer faaliyetleri hakkında hasas bilgiler topladıklarını kaydetti. İran’ın operasyonu “müttefik ülkelerle” işbirliği içinde yürüttüğü de açıklandı ancak ülke ismi verilmedi. Hükümlülerin “hassas sektörlerde” çalıştığını söyleyen yetkili, söz konusu kişilerden bir kısmının ABD vizesi başvurularında “tuzağa düşürüldüklerini” ve birbirlerinden bağımsız hareket ettiklerini ifade etti. Yetkili, “Bazılarından vize başvurusu sırasında casusluk yapması istendi, diğerlerininse zaten vizeleri vardı ancak yenileme sırasında CIA baskılarına maruz kaldılar” dedi.

Haberin Devamı

İran’dan şok açıklama

‘Yalan sicili var’

İran’dan gelen açıklama büyük ses getirirken, ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan sert yanıtlar geldi. Trump, İran’dan gelen açıklamaya ilişkin “Tamamen uydurma. Gerçekle yakından uzaktan alakası yok” ifadelerini kullandı. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kötü bir şekilde başarısızlığa uğramakta ve ne yapacağını bilemez halde olan dini bir rejim tarafından ortaya atılan, sadece daha fazla yalan ve propaganda (insansız hava aracını düşürdükleri iddiası gibi). Ekonomileri ölmüş durumda ve daha da kötüleşecek. İran oldukça zor durumda!” ifadelerini kullandı. Trump’ın açıklamasından önce konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, “Onlar yalancı. İran rejiminin yalan söyleme konusunda uzun bir geçmişi var” değerlendirmesini yaptı. 

Fotoğrafları paylaşıldı

İran’ın Körfez’de İngiliz bandralı bir tankere el koymasının yarattığı etki devam ediyor. Gemi mürettebatının hala tankerde tutulurken, dün tankerin içinden ve İran güvenlik birimlerinin gemiye çıkışı sırasında çekilmiş fotograf ve videolar paylaşıldı. İran’ın mürettebatın durumunun iyi olduığunu göstermek adına bu adımı attığı ifade ediliyor. Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May, dün acil olarak güvenlik konseyini topladı ve İran’a verilecek yanıt konusunda görüşmelerde bulundu. Bakanlar ve güvenlik yetkililerinin katıldığı toplantının ardından İngiltere’nin İran’a ne tür bir yanıt vereceği belli olacak. Stena Impero adlı tanker, Cuma günü İranlılar tarafından alıkonulmuştu.

Haberin Devamı

Sinyal bozarak düşürdüler

ABD donanmasının, İran’a ait insansız hava aracını (İHA) bu tür araçlara karşı geliştirdiği yeni savunma sistemiyle düşürdüğü ileri sürüldü. Military.com internet sitesinde yer alan, ABD Savunma Bakanlığı’nca doğrulanan habere göre, ABD’nin ürettiği yeni “MRZR LMADIS” adı verilen İHA-savar sistemin binlerce metre uzaktan İran’a ait İHA’yı sinyallerini karıştırarak düşürdüğü belirtildi. Haberde, “USS Boxer” amfibi çıkarma gemisi Hürmüz Boğazı’nda seyir halindeyken, İran’a ait sabit kanatlı bir İHA’nın tehdit mesafesine yaklaşması üzerine, “savunma hamlesi” olarak düşürüldüğü ifade edildi. Küçük bir askeri cipe yüklü elektronik harp sisteminin test amacı dışında ilk kez kullanıldığı kaydedildi. İran iddayı reddetti.