Dünya İşgalin 360. gününde Putin'e büyük darbe! 'Ordunun beyni' hayatını kaybetti

İşgalin 360. gününde Putin'e büyük darbe! 'Ordunun beyni' hayatını kaybetti

18.02.2023 - 10:08 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 360. güne girildi. Söz konusu işgalde Rus ordusunun kayıpları devam ederken son ayların en büyük kaybı Rus tarafı için dün akşam yaşandı.

İşgalin 360. gününde Putine büyük darbe Ordunun beyni hayatını kaybetti

24 Şubat tarihinde başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 1 yılın dolmasına artık sayılı günler kaldı. Geçen sürede işgal süreci Rus ordusunun beklediği gibi gitmedi. Başkent Kiev çevresinden Nisan ayında geri çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, ilkbaharda Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Luhansk'ı ele geçirmek için adım adım ilerliyordu.

Haberin Devamı

Rus işgalciler Siversky Donets Nehri'ni kurdukları köprülerle geçip Lysychansk şehrini kuşatmayı hedefliyordu. Bilohorivka köyü çevresinde köprüler kurulurken, Rus birlikleri Ukraynalıların hazırladığı pusudan habersizdi.

HIMARS'LAR GELİNCE RUS ORDUSU DAĞILDI

Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Ağustos sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde tekrar kontrol altına aldı.

İşgalin 360. gününde Putine büyük darbe Ordunun beyni hayatını kaybetti

PUTİN 300 BİN ASKERİ CEPHEYE SÜRDÜ

Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat'ta başlayan işgalde Rusların en az 100 bin askeri kaybettiği tahmin ediliyor. Moskova şimdiye kadar ölen askerlere dair yalnızca iki kez resmi açıklama yayınladı. Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kaldı, 300 bin yedek askeri cepheye sürdü.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK FÜZE SALDIRISI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bir süredir işgalin 1. yılında Putin'in topyekün bir saldırı ile Ukrayna'yı zor durumda bırakmak istediği ortaya atıldı. Bu gelişmeler ışığında Zaporizhzhia'yı hedef alan Rus kuvvetler şimdiye kadarki en büyük füze saldırısını yaptı.

ORDUNUN BEYNİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu gelişmelerden kısa süre sonra yaşanan gelişme ise dünyada gündem oldu. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'nin yaptığı açıklamada cephe hattında ölen Rus askeri sayısı 200 bin olarak açıkladı.

Bu açıklamanın hemen ardından ise Putin'in en güvendiği istihbaratçılarından olan ve ordunun beyin kısmında görev alan Viktor Fursov Ukrayna'da girdiği çatışmada öldürüldü. Putin'in geçtiğimiz yıl yaptığı yeni yıl konuşmasında hemen arkasında yer alan Fursov, devlet başkanından bir de madalya almıştı.

İşgalin 360. gününde Putine büyük darbe Ordunun beyni hayatını kaybetti

BİZZAT MADALYA VERDİĞİ ASKERİ VURDULAR

Rusya cephesinden ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. Rusya cesaret madalyasıyla ödüllendirilen Fursov'un cenaze töreninin önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

İşgalin 360. gününde Putine büyük darbe Ordunun beyni hayatını kaybetti

Öte yandan aynı gün cephede Vladimir Putin'in elinden bizzat madalya alan Yuri Schneider da hayatını kaybetti. Rus ordusunun en önemli askerlerinden olan Yuri, paraşütçü birliğinde görev alıyordu. Yuri geçtiğimiz yılbaşında Putin'den şeref madalyası almıştı.