Dünya İskoçya Başbakanı: Gazzeli mültecileri kabul etmeye hazırız

İskoçya Başbakanı: Gazzeli mültecileri kabul etmeye hazırız

19.10.2023 - 15:46 | Son Güncellenme:

Kayınvalidesi ve kayınpederi İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde mahsur kalan Hamza Yusuf, Ortadoğu, Avrupa, Asya, Birleşik Krallık ve Amerika'daki ülkelere çağrıda bulundu.

İskoçya Başbakanı: Gazzeli mültecileri kabul etmeye hazırız

7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırısıyla başlayıp İsrail'in misillemesine dönüşen savaşta, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un kayınvalidesi ve kayınpederi Gazze'de mahsur kaldı. Müslüman olan Yusuf, aile üyelerinin hasta olan bir akrabalarını ziyaret için İsrail ablukası altındaki Gazze'ye gittikleri bilgisini verdi.

Haberin Devamı

İskoç başbakan, daha sonra kayınvalidesi Elizabeth el Nakla'nın Gazze Şeridi'nde kaydedilmiş bir videosunu sosyal medya hesabından paylaştı. X'teki (eski adıyla Twitter) videoda Elizabeth el Nakla gözyaşları içerisinde "Bu benim son videom olacak. Gazze'den herkes bizim olduğumuz yere doğru ilerliyor. Bir milyon insan. Yiyecek yok, su yok. Ve hala giderken onları bombalıyorlar" deyip ekliyordu:

İskoçya Başbakanı: Gazzeli mültecileri kabul etmeye hazırız

"Onları nereye koyacağız? Ama kızlarım, hastanedeki tüm bu insanlar tahliye edilemez. İnsanlık nerede? Dünyanın neresinde insanların kalbi var da bu çağda buna izin veriyor? Allah yardımcımız olsun. Hoşça kalın."

İskoçya Başbakanı Yusuf, videoyla birlikte paylaştığı mesajda emekli bir hemşire olan kayınvalidesinin Gazze'de tıpkı 2,3 milyon insan gibi kapana kısıldığını yazdı.

SES GETİREN RÖPORTAJ

Bir anda tüm gözlerin çevrildiği Hamza Yusuf, geçen hafta verdiği bir röportajda ise, Birleşik Krallık hükümetinin Filistinlilerin yaşamına İsraillilerinki kadar değer vermediğini söyledi. Liderliğini yaptığı İskoç Ulusal Partisi'nin bu haftasonu yapılan yıllık kongresi öncesinde gerçekleşen röportajda, Başbakan Yusuf Londra hükümetini hedef aldı.

Haberin Devamı

Röportajda Birleşik Krallık yönetiminin Filistinlilerin hayatına İsraillerinki kadar değer verip vermediğinin sorulması üzerine Yusuf, "Hayır verilmiyor. Asıl nokta budur. Bir Filistinlinin hayatı bir İsraillinin hayatına eşittir" diye konuştu.

İskoçya Başbakanı: Gazzeli mültecileri kabul etmeye hazırız

Hamza Yusuf ve eşi Nadia el Nakla.

Britanya'da bazı siyasetçilerin Gazze halkına en ufak bir sempati beslemediğini belirten Yusuf, "Birleşik Krallık hükümetimiz, İsrail'in bir müttefiki olarak güvenilir pozisyonunu toplu cezalandırmanın durması için kullanmalı. Filistinlilerle, İsraillilerin yaşamlarının eşit derecede değerli olduğunu söyleme konusunda en önde olmalılar" ifadesini kullandı.

HASTANELER GAZZELİ YARALILARI TEDAVİ EDECEK

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın kendisiyle henüz iletişim kurmadığını da paylaşan İskoçya Başbakanı, son yaptığı açıklamalarla yine gündemi belirledi. Hamza Yusuf, İskoçya'nın Gazzeli göçmenleri kabul edebileceğini söyledi.

Dünya çapında bir mülteci projesi yapılması gerektiğini kaydeden İskoçya Başbakanı, ülkesinin Gazze'den ayrılanları almaya hazır olduğunu aktardı.

Ortadoğu, Avrupa, Asya, Birleşik Krallık ve Amerika'daki ülkelere mültecilere kapılarını açmaları için çağrıda bulunan Hamza Yusuf, İskoçya'nın Birleşik Krallık topraklarında bu adımı atmaya hazır ilk ülke olmak için istekli olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

İsrail'in bir kara operasyonuna girişmesi beklenen Gazze'de halihazırda yerinden edilmiş 1 milyon insan olduğunu hatırlatan İskoçya Başbakanı Yusuf, ülkesindeki hastanelerin Gazze'deki savaşta yaralanan insanları tedavi edeceğini de söyledi.

Filistin ve İsrail'in ortak komşuları Ürdün ve Mısır, savaş nedeniyle Gazze'den kaçmayı başaran mültecilere ev sahipliği yapmak istemediklerini duyurdu. ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 başkan adaylığı için çekişen Donald Trump ve Ron DeSantis, ABD'nin Gazze'den gelen göçmenleri kabul etmemesi gerektiğini söyledi.