Dünya İsrail geri adım atmıyor

İsrail geri adım atmıyor

16.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası kara operasyonu konusunda endişeler devam ederken, İsrail’in Han Yunus’ta gerçekleştirdiği harekat ise sürüyor.

İsrail geri adım atmıyor

İsrail ordusu, uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Han Yunus’taki Nasser Hastanesi’ne baskın düzenledi. Sivillerin hastaneyi terk etmesini isteyen İsrail, bundan kısa süre sonra hastaneye girerken, İsrail Savunma Kuvvetleri “Hamas’ın Nasser Hastanesi’nde esirleri tutuğuna dair güvenilir istihbaratları olduğunu” savundu. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra ise, İsraillilerin hastanenin güney duvarını yıkarak içeri girdiğini ve burayı ‘askeri kışlaya çevirdiğini’ ifade etti. 

Haberin Devamı

Öte yandan İsrail, Refah’ta askeri bir operasyon yapmaması konusundaki uluslararası baskıya rağmen geri adım atmıyor. BM ve ABD’nin ardından Fransa, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda da böyle bir operasyonun yıkıcı olacağını ifade etti. Vatikan ise, Gazze’de yaşananları ‘katliam’ olarak niteledi. İsrail, Vatikan’ın açıklamasına resmi protestoyla yanıt verdi.

Bağımsız Filistin planı

ABD merkezli “Washington Post” gazetesi, Washington’ın bazı Arap ülkeleriyle birlikte Filistin devleti kurulmasına ilişkin bir plan üzerinde çalıştığını yazdı. Habere göre, kalıcı bir Filistin devleti kurulmasına yönelik İsrail ile Filistinliler arasında “kesin zaman çizelgesi” içeren kapsamlı barış anlaşması için ayrıntılı bir plan hazırlanıyor. Haberde, söz konusu planın önümüzdeki birkaç hafta içinde duyurulmasının beklendiği ifade edildi. Planın anahtarının İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması olduğu, rehinelerin de Ramazan’dan önce serbest bırakılmasının hedeflendiği aktarıldı.